soorten pasta

Alles over pasta

Zin in pasta vanavond? Ga voor klassiekers zoals lasagne, pasta carbonara, pasta pesto en spaghetti bolognaise. Of probeer eens iets nieuws. Check al onze makkelijke recepten, tips en weetjes!

Hoeveel pasta maak je per persoon?

Maak jij ook vaak te veel pasta klaar en vind je het zonde om de restjes te moeten weggooien? Met deze handige tip weet je precies hoeveel je nodig hebt per persoon:

 • Voor volwassenen of hoofdgerechten: 100 tot 125 g ongekookte pasta per persoon.
 • Voor kinderen, kleinere eters of voorgerechten: 80 g ongekookte pasta per persoon.

Hoeveel spaghetti kook je per persoon: gebruik je pastalepel

Het ronde gat in je pastalepel is er niet zomaar! Het is een handige manier om de hoeveelheid spaghettislierten af te meten. De ongekookte spaghetti die je door het gat krijgt, is exact de portie die je nodig hebt voor 1 persoon.

Hoeveelheid pasta meten door een pastalepel
Verschillende soorten pasta, van spirelli tot penne

Welke soorten pasta gebruik je bij welke saus?

Bij gerechten met dikke sauzen serveer je beter geribbelde pasta of holle vormen zoals penne, schelpjes of conchiglie. Platte of dunne pasta gebruik je met dunne, gladde sauzen. Leuk voor in soep: kleine pastavormen die blijven drijven!

 • Ga bij een stevige saus met vlees, room of pesto voor stevigere, dikkere pasta zoals spirelli of farfalle.
 • Serveer een subtiel romige saus met bijvoorbeeld champignons of spek (carbonara) met tagliatelle of linguine.
 • Maak je saus met veel (grote) stukjes vlees, vis of groenten klaar? Kies dan voor holle pastasoorten.
 • Spaghetti, capellini en andere dunne, lange pastasoorten zijn extra lekker bij een fijne tomatensaus of dressing op basis van olijfolie.

Supersnelle pasta

Wat kook je als je weinig tijd hebt? Pasta, natuurlijk! Voor deze makkelijke pastarecepten heb je maar 15 minuten nodig.

Wist je dat ...

 • ...  een Italiaan gemiddeld 23 kilo pasta per jaar eet? Da's enorm veel, zeker als je weet dat het gemiddelde voor een Belg 5,4 kilo per jaar is.
 • ... de duurste pasta maar liefst $ 2.000 kost? BiCE Ristorante in New York serveert zelfgemaakte tagliolini-pasta die is gegarneerd met meer dan 2 kg verse kreeft en afgewerkt wordt met schilfers zwarte truffel. De pasta wordt bovendien geserveerd op een bord van Versace.
 • ... er meer dan 600 pastasoorten bestaan over de hele wereld?
  ... er in Japan de langste pastasliert ooit is gemaakt? De sliert was maar liefst 3.776 meter lang!
 • ... het op 25 oktober Wereldpastadag is. Zet die dag dus zeker in je agenda. Wij zorgen alvast voor voldoende inspiratie. 

Meer inspiratie

Meer inspiratie
Meer inspiratie