hamburger

Hoe maak je een perfecte hamburger?

Een barbecue is niet compleet zonder hamburgers! En die smaken gewoon het beste als je ze zelf maakt. Met deze tips trakteer jij je gasten straks op echte, juicy burgers.

Welk soort vlees gebruik je?

Meestal wordt rundvlees gebruikt, maar ook varkensgehakt is prima geschikt voor een burger. Belangrijk is vooral dat er voldoende vet (20 à 25 %) in het vlees zit. Dat zorgt ervoor dat je gehakt lekker sappig blijft tijdens het bakken.

Hoeveel vlees heb je nodig voor 1 hamburger?

Voor 1 hamburger heb je ongeveer 100 gram vlees nodig. Voor een wat stevigere hamburger 150 gram.

Waarom je hamburgers niet vooraf moet zouten?

Opgelet: meng geen zout door je vlees. Zout droogt het vlees uit en zorgt voor een taaie hamburger. Bestrooi de burgers met zout vlak voor je ze gaat grillen.

Gebruik gerust je favoriete kruiden voor een nog smaakvoller gehakt: paprika, BBQ-kruiden …  Of voeg een lepel pesto, geraspte kaas, gebakken uien of sjalotten, geperste knoflook ... toe.

De fijne kneepjes van het BBQ-vak

  • Kneed niet te lang, want dat maakt het vlees taai.

  • Zorg ervoor dat je burger groter is dan je broodje, want een burger krimpt tijdens het bakken.

  • Maak vóór het bakken met een lepel een kuiltje in het midden van een verse hamburger (of laat een diepgevroren hamburger eerst 30 min. ontdooien). Zo vermijd je dat je hamburger bol wordt op de barbecue.

  • De hamburgers mogen rechtstreeks vanuit de koelkast op de BBQ. Omdat ze dun zijn, warmen ze snel op.
Verse hamburger
Kuiltje maken in een verse hamburger
Hamburgers op de barbecue

Hoe lang grillen?

Laat je burgers op een gloeiend heet vuur 3 minuten garen aan de ene kant. Draai ze om en bak ze dan nog eens 3 minuten aan de andere kant.

Tip: Laat de burgers voor het opdienen nog 2 à 3 minuten rusten, zodat het vocht zich weer over de hamburger kan verdelen. Dan loopt het sap er niet uit als je de burger aansnijdt. Smakelijk!

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer