Alles over tomaten.

In een frisse salade, als snack tussendoor, in een pasta of in een ovenschotel: de tomaat is zowel voor groot als klein een topper. Trostomaten, snoeptomaatjes, kerstomaten of pruimtomaten: er zijn zoveel soorten dat er altijd wel eentje bij je gerecht past. Wij verzamelden hier een heleboel handige tips, heerlijke recepten en toffe weetjes.

Tomaten

Is tomaat een groente of is het fruit?

De meeste mensen zien tomaten als groenten omdat we ze vaak als groenten eten en ze een hartige smaak hebben. En ook tuinbouwkundig gezien is de tomaat een groente, want alles wat aan een kruidachtige plant groeit, is een groente. 

Volgens de plantkunde is een tomaat dan weer fruit. Fruit is een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting.

5 weetjes over tomaten

  1. De tomatenplant is afkomstig uit Zuid-Amerika. Spaanse ontdekkingsreizigers brachten hem naar Europa. In de 19de eeuw ontdekten we pas dat de vrucht eetbaar is.

  2. Een tomaat bestaat voor ongeveer 95 % uit water, is rijk aan vezels en een bron van vitamine C. Vitamine C draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem.

  3. Hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen. Dit natuurlijk pigment en krachtig antioxidant is goed voor onder andere je huid en ogen.

  4. Als je tomaten kookt, gaat er een deel vitamine C verloren, maar de hoeveelheid lycopeen neemt toe. Je lichaam neemt lycopeen beter op wanneer het verhit is. Eet je de tomaten rauw? Voeg dan wat olijfolie toe.

  5. De tomaat wordt vaak gebruikt in de Italiaanse keuken. Italianen noemen ze 'pomodoro', wat 'liefdesappel' of 'gouden appel' betekent.

Hoe pel je een tomaat?

Blancheren

  1. Breng water aan de kook (in een pan of waterkoker). Verwijder intussen de kroontjes.
  2. Maak met een mes een kruisje aan de onderkant en vul een kom met ijswater.
  3. Dompel de tomaten ongeveer 30 sec. onder in het kokende water en wacht tot het vel aan de onderkant begint te krullen.
  4. Leg ze snel in het ijswater tot ze afgekoeld zijn en verwijder het vel.

Roosteren

  1. Verwarm je oven voor op 200 à 220 °C en snij de tomaten in 2. Leg met de snijkant naar beneden op een bakplaat of in een ovenschaal.
  2. Zet 15 à 20 min. in de oven of totdat het vel donker begint te kleuren. 
  3. Laat afkoelen en trek het vel eraf met een mes.

In de microgolfoven

  1. Zet de tomaat 30 sec. in de microgolfoven op gemiddelde stand.
  2. Laat 2 min. afkoelen. Het vel zal er makkelijk afglijden.

Hoe bewaar je tomaten?

Tomaten bewaar je het best op een tochtvrije, koele (tussen de 12 en 15 °C) en droge plek. Niet in de koelkast, want daar verliezen ze hun volle smaak. Leg tomaten liever niet in de buurt van aubergines, komkommers of bananen, want dan worden ze sneller slecht.

Welke soorten tomaten zijn er?

Van trostomaten tot schattige snoeptomaatjes. Tomaten komen in alle maten! Ontdek ze hier allemaal.

Klassieke tomaten en trostomaten

De gewone vleestomaten zijn het hele jaar door beschikbaar. Je kan ze gebruiken in onder meer sauzen, soepen, pasta’s, salades en ovengerechten.

Kerstomaten

Klein en fijn! Kerstomaten geven kleur aan je salade of warm gerecht. Probeer deze zoete tomaatjes ook eens als vitaminerijke snack.

Smaaktomaten

Is de tomaat de ster van je gerecht? Kies voor de zoete aroma’s en sappige beet van smaaktomaten. Makkelijk om mee te koken, grillen ... of gewoon zo op te eten.

Pruimtomaten

Deze tomaten bevatten meer vruchtvlees en minder vocht. Naast hun stevige structuur kenmerken ze zich door hun intense rode kleur. Pruimtomaten zijn dan ook perfect voor bijvoorbeeld traditionele pizzasauzen, toppings of op broodjes.

Welke tomaat past bij welk gerecht?

Bekijk onze tomatenmatrix en ontdek welke tomaat je best gebruikt in o.a. soep, slaatjes of sauzen.

Hoe maak je gazpacho?

Heb je tomaten over? Maak dan deze supermakkelijke gazpacho. Deze koude Spaanse soep bereid je in een paar minuten en is ideaal op een warme dag!

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer