Alles over aardbeien.

Ook fan van aardbeien? Deze zoete ‘zomerkoninkjes’ zijn echte toppers in de keuken, van ontbijt tot dessert. Maar hoe bewaar je ze? En wat kan je er allemaal mee doen? Je ontdekt het hier!

Hoe moet je aardbeien bewaren?

Hoe en waar je je aardbeien bewaart, hangt af van wanneer je ze wil opeten!

  • Dezelfde dag nog? Dan mogen ze gewoon op het aanrecht.
  • Later? Hup, de koelkast in! Aardbeien bewaar je best zo koel en droog mogelijk. Leg ze in je frigo op keukenpapier. Zo kan je ze nog ± 3 dagen bewaren.
  • Volgende winter? Steek ze in je diepvries. Verwijder het kroontje, halveer de aardbeien en vries ze in op een bakplaat. Daarna kan je ze bewaren in een luchtdicht zakje.

Frigotip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer in de koelkast kan bewaren!

tips over aardbeien bewaren
aardbeien kroontjes makkelijk verwijderen

Zo verwijder je in 1-2-3 de kroontjes van de aardbei

1. Neem een rietje.

2. Stop het onderaan in de aardbei.

3. Duw het rietje door de aardbei en het kroontje is weg!

Moet je aardbeien wassen?

Niet elke aardbei hoeft gewassen te worden. Biologische aardbeien moet je bijvoorbeeld niet eerst wassen, da’s alvast handig! Voor alle andere aardbeien informeer je best wanneer je ze koopt of je ze wel of niet moet wassen.

Als je ze dan toch wast, doe dit dan niet te lang op voorhand. Een aardbei slorpt meteen al het water op, waardoor de smaak verdwijnt. Stop ze in een bak koud water om ze te wassen. Was ze niet onder stromend water, want dit zou de zachte vruchten kunnen beschadigen. Snij het kroontje ook altijd pas na het wassen.

aardbeien wassen in water
gelukkig kind eet aardbeien

Zijn aardbeien gezond?

Aardbeien zijn niet alleen lekker, maar bevatten ook waardevolle voedingsstoffen. Zo zitten aardbeien boordevol vezels, foliumzuur en vitamine C.

Ontdek deze bijzondere combinaties met aardbeien

Aardbeien met basilicumblaadjes

Aardbei - Basilicum

Dat aardbei en basilicum goed bij elkaar passen, wist je wellicht al. Maar wist je dat een salsa van aardbei met basilicum en munt héél goed matchen bij een stukje gegrilde zalm?

Aardbeien met geitenkaas

Aardbei - Geitenkaas

Probeer eens aardbei met een romige geitenkaas in een ontbijt met granola. Crunchy, romig en een tikkeltje zuur. Tintje zoet nodig? Gewoon een lepeltje honing erop en voilà!

Aardbeien met kip

Aardbei - Kip

De rokerige smaak van gegrilde kippenspiesjes op de barbecue gaat goed samen met het fruitige van een aardbei. Probeer ’t eens op een spiesje of in een slaatje. Werk af met honing-mosterddressing.

Aardbeien met kaneel

Aardbei - Kaneel

Aardbei en kaneel? Dat zijn beste maatjes voor je desserts. De warme en kruidige smaak van kaneel complimenteert de zoete en sappige smaak van aardbeien erg goed. Zoals een lekker kaneelrolletje, bijvoorbeeld.

Aardbeien met tomaat

Aardbei - Tomaat

Aardbei heeft een ietwat aardse smaak. Tomaat ook. Ze samen blenden in een frisse gazpacho is ideaal voor een warme zomeravond! Aardbeien passen goed bij tomaten in gazpacho omdat hun zoete smaak en sappige textuur de hartige smaak van tomaten aanvullen. 

Aardbeien met avocado

Aardbei - Advocado

De zoetheid van aardbeien gaat perfect met de romige textuur van een avocado. Verwerk ze samen in een zomers slaatje en werk af met balsamicosiroop of -azijn.

Aardbeien vasthouden in handen

Wist je dat ...

... er meer dan 600 verschillende soorten aardbeien bestaan?

... aardbeien het lekkerst zijn op kamertemperatuur? Haal ze een halfuurtje voor je ze gaat eten uit de koelkast.

... aardbeien geen vruchten zijn? Het zijn schijnvruchten. De pitjes aan de buitenkant zijn eigenlijk de vruchten.

... het puntje van de aardbei het zoetst is? Het zit dus niet tussen je oren dat de eerste hap van een aardbei het lekkerst is. Wanneer een aardbei aan de plant hangt, zakken de suikers door de zwaartekracht naar beneden.

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer