picknickmand met lakentje en eten

Tips voor een geslaagde picknick

Trek er deze zomer samen op uit met een goedgevulde picknickmand! Want er is niks zo ontspannend als buiten genieten van de zon, de natuur en lekker eten. Met onze handige tips ben je helemaal voorbereid en dankzij de checklist heb je zeker alles bij. Ontdek ook de 9 prachtige plekjes in eigen land waar je jouw picknickdeken kan uitrollen.

5 essentiële picknick-tips

  1. Leg een paar vuilniszakken onder je picknickkleed. Zo komt er geen vocht of vuil van de grond op en blijft je kleedje schoon en droog. Ook een oud douchegordijn kan je hier prima voor gebruiken!

  2. Een vlakke plek vinden om kopjes neer te zetten kan een echte uitdaging zijn. De oplossing? Zet een bakvorm voor muffins als bekerhouder in het midden van het deken, zodat iedereen het kan gebruiken.

  3. De vriezer is je beste picknickvriend: In plaats van ijs mee te nemen om je eten koel te houden, kan je de avond voor je picknick flessen water invriezen. Doe ze in een handdoek en je hebt koelelementen voor het eten.

  4. Doe salades in een glazen pot. Het ziet er niet alleen leuk uit, je voorkomt ook dat de ingrediënten zich gaan mengen waardoor de salade vochtig wordt.

  5. Pak belegde broodjes in vetvrij papier, dan vallen ze niet uit elkaar.

Wat neem je mee voor je picknick?

Hapjes en dips: begin met wat lekkere fingerfood zoals olijven, tapenades, radijzen, artisjokharten, toastjes met hummus … Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.

Broodjes: sandwiches zijn lekker makkelijk en je kan er veel verschillende soorten beleg tussen doen. Tip: tomaten en komkommer zijn vochtig en maken het brood nat, dus leg die er pas op net voor je je broodje opeet.

Salades en veggie: denk aan lentefrisse salades, bowls met geroosterde groenten of quiche.

recept-wraps

Dessert: geen picknick zonder lekker nagerechtje. Een fruitsalade is altijd een hit. En met zelfgemaakte brownies of appelcrumble scoor je gegarandeerd.

Drank: bubbels, wijn en bier zijn vaste prik. Fris water, zelfgemaakte drankjes of sapjes mogen ook niet ontbreken. Nog wat ideale dorstlessers: zelfgemaakte icetea, water met een lekker smaakje, limonade, frisse mocktails of heerlijke cocktails.

picknick

De ultieme picknick-checklist

Wat mag je zeker niet vergeten als je gaat picknicken? Het eten, dat staat vast. Maar heb je ook aan deze dingen gedacht?

9 prachtige plekjes voor een picknick in België!

Als je er graag met de picknickmand op uit trekt, dan hebben we hier alvast 9 prachtige plekjes in België waar je zeker eens naartoe kan.

Hoge Venen, Meer van Gileppe

Aan dit stuwmeer vlak bij Verviers geniet je van een schitterend uitzicht.

Den Botaniek in Antwerpen

Deze botanische tuin met een rijke geschiedenis is een oase van rust in het midden van het stadsgewoel.

Plantentuin van Meise

Kies een plekje aan een van de picknicktafels, of zet je op een van de gazons.

Lommelse Sahara

Hier kan je heerlijk wandelen, om daarna te ontspannen op de picknickbanken terwijl de kids zich amuseren in het speelbos.

Silsombos in Kortenberg en Kampenhout

Idyllische picknicken tussen de orchideeën.

’t Groen Kwartier in Antwerpen

Zet je gezellig neer op een van de vele bankjes of op het gras van deze voormalige site van het Militair Hospitaal.

Park Breivelde in Zottegem

Hier picknick je in Engelse stijl tussen de vele vijvers en een speels riviertje.

Egmontpark in Brussel

Een wat verborgen parkje waar je in de zomer kan ontsnappen aan de drukte van de stad.

Tuin aan de Sint-Pietersabdij in Gent

Idyllische stadstuin achter de Sint-Pietersabdij.

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer