vlees op de barbecue met marinade

Vlees op de barbecue

Met BBQ-vlees kan je alle kanten op. Of je nu een sappige steak maakt, een snelle hamburger of een pikante spies. Van rund tot varken, of juist een lekker stukje kip. Wij leggen voor jou de lekkerste stukken barbecuevlees op de rooster en geven je tips voor een perfecte bereiding. Steek die barbecue maar alvast aan!

Welk vlees is het best geschikt voor de barbecue?

Varkensvlees

Varkensvlees is bijzonder populair op de BBQ. Laat dit vlees traag garen. Het moet goed doorbakken zijn. Ideale stukken varkensvlees zijn ribbetjes of een gemarineerd varkenshaasje, maar ook worst en spek zijn echte aanraders!

Rundvlees

Rundvlees schroei je best dicht op direct vuur en laat je verder garen op indirect vuur (zachter en geen directe vlam). Je kan verschillende soorten rundvlees bakken op de BBQ, maar de beste stukken hebben een beetje vet zoals picanha, ribeye, dunne lende … Leuk voor de kids: voorzie ook rundshamburgers!

Kip

Kipfilet laat je best traag garen op indirect vuur en moet goed doorbakken zijn! De bil of de vleugel zijn ideaal voor op de barbecue. Maak je stukje kip malser door het te marineren met kruiden, yoghurt of olie.

Hoe gril je vlees op de barbecue?

1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen

Haal je vlees iets voordat je gaat grillen uit de koelkast zodat het temperatuurverschil met de grill niet te groot is.
Opgelet: leg het vlees niet in de zon!

2. Vermijd vlammen

Laat het vlees nooit in direct contact komen met de vlammen. Leg het pas op de barbecue als de houtskool grijswit is en de vlammen gedoofd zijn.

3. Prik niet in het vlees

Het vlees verliest anders zijn vocht en dus ook zijn natuurlijke sappigheid. Gebruik een vleestang of een spatel om het vlees om te draaien.

4. Pas op voor aanbranden

Zie je toch hier en daar een zwart randje of korstje op je vlees? Geen nood, snij die stukjes gewoon weg. Verbrande producten eet je beter niet op, want ze bevatten schadelijke stoffen.

Hoe maak je een marinade?

Marinades en sauzen geven extra smaak aan je vlees, vis of groenten. Ze mogen dus zeker niet ontbreken bij je barbecue. Om een lekkere marinade te maken, hou je je best aan enkele basisregels. Een goede marinade bestaat uit een zuur ingrediënt, een vet ingrediënt en smaakmakers.

Je kan vlees op 2 manieren marineren:

Nat marineren (marinade)

  • Voor vlees dat snel uitdroogt.
  • Meng kruiden of specerijen met olie.
  • Gebruik een kwastje om het vlees in te strijken.

Droog marineren (rub)

  • Voor vlees met wat meer vet of dat minder snel uitdroogt.
  • Meng kruiden met specerijen.
  • Wrijf het vlees in met je handen.

Welke marinade gebruik je voor rundvlees?

Voor rundvlees gebruik je best een rub. Wrijf het vlees in met je handen en laat het een nacht trekken in de koelkast.

Welke marinade gebruik je voor varkensvlees?

Strijk je varkensvlees in met een marinade en zet het ook een nacht in de koelkast.

Welke marinade gebruik je voor kip?

Ook voor kip is een marinade perfect. Je zet het geheel best een nacht in de koelkast.

Ontdek al onze tips voor een geslaagde barbecue

Hoeveel vlees of vis voorzie je per persoon? Wat is de ultieme BBQ-boodschappenlijst? Gebruik je best houtskool of briketten? Hoe maak je fruit en groenten klaar op de grill? We delen met veel plezier het antwoord op deze én andere vragen!

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer