Tips voor een geslaagde BBQ.
Zeg nu zelf, wat is er leuker dan in de zomer met het gezin de tuin in trekken om gezellig te grillen? De geur van barbecue doet je meteen watertanden ... Met deze tips wordt jouw BBQ-festijn gegarandeerd een succes!
Slim inkopen doen voor je BBQ: hoeveel voorzie je per persoon?
- Vlees: reken op ongeveer 400 gram per persoon. Krijg je grote eters op bezoek, dan voorzie je natuurlijk iets meer.
- Kip en gevogelte: ga uit van 400 à 500 gram per persoon, dat is 3 tot 5 stukken.
- Vis: per volwassene 1 stuk vis. Ga je voor 100 % vis op de BBQ, dan raden we 300 à 400 gram per persoon aan.
De ultieme BBQ-boodschappenlijst
Op deze boodschappenlijst vind je alles wat je verder nog nodig hebt voor een geslaagde barbecue. Eet smakelijk!
Houtskool of briketten op de BBQ?
Moet je nu houtskool of briketten gebruiken op de barbecue? Het eeuwige dilemma van de BBQ-held ... Wel, het hangt ervan af wat je wilt klaarmaken:
- Houtskool brandt sneller en harder dan briketten en is ideaal voor dunnere stukken vlees.
- Briketten worden minder (snel) warm en blijven op een constante temperatuur. De juiste keuze als je vooral grote stukken vlees wil grillen.
Duurzamer barbecueën
Wil je milieubewust grillen, kies dan liever voor kokosbriketten dan voor houtskool. Ze worden gemaakt van de schil van de kokosnoot, een restproduct, en vormen zo dus een duurzaam alternatief.
Bovendien branden kokosbriketten langer, waardoor ze minder vlammen en as produceren en dus een stuk properder zijn dan houtskool.
Barbecue je toch liever op kolen? Gebruik dan houtskool van onze eigen merken Boni en Everyday met het FSC-label (Forest Stewardship Council). Dit keurmerk is een garantie voor duurzaam bosbeheer.
Creatief met groenten en fruit op de BBQ
- Gegrilde groenten zoals courgette, aubergine en paprika zijn lekker én gezond, want ze bevatten weinig calorieën.
- Maak verrassende spiesjes met bijvoorbeeld paprika, rode ui en ananas.
- Verwerk groenten en lekkere kruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano in een vegetarische papillotte.
Wat doe je met de BBQ-restjes?
We maken het allemaal mee: je bent iets te enthousiast geweest met inkopen doen voor de barbecue, en de volgende dag zit je met een frigo vol restjes. Niet getreurd, want met deze tips geniet je voluit van je overschotjes!
- De restjes barbecuevlees kan je verwerken in een stoofpotje, een ovenschotel of een maaltijdsoep. Of haal je wokpan boven en tover een makkelijk wokgerecht met roerbakgroenten en noedels op tafel.
- Een klassiek restje van de barbecue is stokbrood. Maak er croutons van voor in de soep of beleg je brood met tomatensaus en mozzarella. Even de oven in, et voilà: minipizza’s.
- Heb je fruit over dat al gesneden is? De ochtend na de barbecue kan je het nog perfect verwerken in je yoghurt of als topping voor pancakes. Of maak er een verfrissende smoothie van.