Hoe bereid & bewaar je champignons?

Champignons zijn populair: Belgen eten gemiddeld wel 2,5 tot 3 kilo champignons per jaar. Bij Okay zijn we ook fan van deze veelzijdige, smakelijke en voordelige groente. Want champignons zijn rijk aan vezels en eiwitten en bevatten amper calorieën. Maar het zijn vooral ongelofelijke smaakmakers! Hier ontdek je hoe je champignons klaarmaakt en bewaart.

Welke voedingsstoffen zitten er in champignons?

Champignons bestaan voor 90 % uit water. Toch zitten ze vol nuttige voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien bevatten ze geen vet en weinig calorieën.

Hoe bewaar je champignons?

Je bewaart champignons bij voorkeur in hun originele verpakking in de groentelade van de koelkast, net zoals andere groenten. Daarin zijn ze na aankoop nog enkele dagen (maximaal een week) houdbaar.

Leg paddenstoelen niet bij sterk ruikende groenten, zoals prei of ajuin (ze nemen de geur over) of in de buurt van fruit of citrusvruchten (ze verouderen sneller). 

Hoe weet je of champignons vers zijn?

Verse champignon hebben een stevige structuur, zijn droog en vertonen geen bruine vlekjes. De hoed en de lamellen zijn netjes gesloten en de rand van het hoedje mag niet omkrullen.

Champignons snijden

Hoe maak je champignons schoon?

Champignons worden best ‘droog’ schoongemaakt met een speciaal daartoe bestemd borsteltje of met droog of bevochtigd keukenpapier. Champignons nemen namelijk gemakkelijk vocht op dat ze tijdens de bereiding opnieuw vrijgeven. Dat gaat ten koste van de smaak.

Champignons schoonmaken

Hoe maak je champignons klaar?

Met champignons kan je alle kanten op. Je kan ze koken, bakken, vullen, grillen, wokken, er tapenade van maken of ze eten bij je omelet. Champignons doen het uitstekend:

  • bij vlees, vis of ei
  • gestoofd (veel vet is niet nodig omdat ze water afgeven)
  • gevuld of als vulling (bv. in tomaat)
  • als smaakmakers in sauzen en soepen (eventueel fijngesnipperd)
  • als garnituur in een omelet of op een toast (eventueel ingewreven met een teentje knoflook).

Lekker & makkelijk in een slaatje

Eens geen zin om lang in de keuken te staan? Geen probleem, ook dan laten champignons je niet in de steek! Je kan er ook van genieten als ze rauw zijn. Zo kan je witte champignons gewoon rauw in een slaatje mengen. Voeg enkele druppels citroensap toe zodat ze hun witte kleur mooi behouden.

Slaatje met champignons

Zo voorkom je dat champignons (en andere paddenstoelen) taai worden

Paddenstoelen wil je niet taai op je bord. Bak ze daarom niet te lang. Hou voor witte champignons en shiitakes 4 tot 5 minuten aan, voor oesterzwammen 5 tot 8 minuten.

Champignons bakken

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer