Welke wijn schenk je bij welke kaas?

Een kaasplank is altijd een voltreffer, als de kroon op je diner of als apero. Maar welke wijn past het best bij welke kaas? Als je enkele simpele basisregels in acht neemt, zijn er ontzettend veel mooie combinaties te bedenken. Wij helpen je in je zoektocht naar de ideale wijn-foodpairing. Spoiler: rode wijn past zeker niet bij alle kazen!

Schenk je rode of witte wijn bij kaas?

Veel mensen denken dat je altijd een rode wijn bij kaas moet serveren, maar dat is een misverstand. Rode wijn bevat tannines (waar je mond van samentrekt), en tannines gaan niet goed samen met het romige karakter van de meeste kazen. Jonge, harde koemelkkazen zijn wel goed gezelschap voor rode wijn.

Witte wijn is de betere keuze bij de meeste kaassoorten. Ook zoete witte wijn is in veel gevallen een ideale match. Probeer maar eens de onweerstaanbare combi van pittige roquefortkaas en een zoete witte dessertwijn!

Wil je toch een rode wijn met kaas combineren, kies dan een jonge, fruitige wijn zonder houtrijping, van een druivensoort met weinig tannines zoals grenache (Rhône), gamay (Beaujolais), pinot noir (Bourgogne) of barbera (Piemonte).

Welke wijn bij een gemengde kaasplank?

Als je maar één wijn wil schenken bij een gemengde kaasplank, ga dan voor een frisse, droge witte wijn indien je de kaas serveert bij de apero. Bijvoorbeeld een weissburgunder, een sauvignon blanc of een grüner veltliner.

Gemengde kaasplank

Bij een gemengde kaasplank als dessert schenk je beter net iets uitgesprokenere wijnen: een halfdroge riesling, een witte Rhônewijn, of als je liever rood kiest: een beaujolais of een wijn van pinot noir uit de Nieuwe Wereld of de Elzas.

Welke wijn past bij welk type kaas?

Voor elke kaas een aangepaste wijn serveren, dat gaat natuurlijk niet. Je zoekt best per ‘kaasfamilie’ een bijbehorende wijn. Hier volgen een paar suggesties.

Schapenkaas

Geitenkazen en schapenkazen

 • Sauvignon blanc met zachte geitenkaas is dé typische combinatie.
 • Ook een chenin, een Spaanse verdejo of een Oostenrijkse grüner veltliner zijn een goede keuze.
Romige kaas

Kazen met een romige textuur

 • Bij zachte romige kazen passen bijvoorbeeld witte wijnen van chenin blanc.
 • Wat stevigere romige kazen combineren dan weer goed met een merlot (bv. Pomerol of Saint-Émilion.
Kaasplank met halfzachte kaas

Zachte en halfzachte kazen

 • Chardonnay (met weinig houtrijping) gaat goed samen met witschimmelkazen als brie, camembert en Saint-Aubin.
 • Wil je graag rood schenken, ga dan voor een jonge rode wijn op basis van pinot noir of gamay. De combinatie van camembert en beaujolais of (Franse) merlot is vanouds een mooi huwelijk.
Halfharde kaas

Halfharde kazen

 • Hierbij passen zachte, evenwichtige witte wijnen zoals een Saint-Véran of Mâcon uit de Bourgogne of een Italiaanse pinot grigio.
 • Toch liever rood? Kies dan voor een Chinon (Loire), een Morgon (Beaujolais) of een Côtes-du-Rhône Villages.

Harde kazen

 • Een droge (maar iets fruitige), houtgerijpte witte wijn past hier prima bij. Denk aan een chardonnay met houtrijping, Jura-wijnen, gewürztraminer, of Orvieto uit Italië.
 • Een gekende combinatie is Comté-kaas met chardonnay uit de Jura.
 • Outside the box: een fino sherry is niet te versmaden bij harde kazen.
 • Gekoeld rood (met zachte tannines) is ook een optie, bijvoorbeeld een Beaujolais of een Dolcetto. Ook wijnen gemaakt van tempranillo of grenache doen het goed bij harde kazen.
 • Bij harde Hollandse kazen zit je goed met een bordeaux-wijn (Médoc of Saint-Émilion) en bij Spaanse manchego en Italiaanse pecorino (parmezaan) is een wat steviger rode wijn ook altijd een succes.

Blauwschimmelkazen (en andere sterk smakende kazen)

Now we’re talking! Bij dit soort kazen voor de echte liefhebber serveer je best een stevige, zoete wijn.

 • Sauternes is dé klassieker.
 • Ook een (half)zoete Riesling, een gewürztraminer, een Hongaarse Tokai, een muscat of een pinot gris zijn aanraders.
 • Vintage porto is een prima begeleider van blauwaderkazen, of probeer eens een glas cream sherry of pedro ximénez.
Blauwschimmelkaas

Warme kazen

Hierbij serveer je best jonge Beaujolais, of wijn gemaakt van grenache.

Welke wijn drink je bij oosterse gerechten?

 • Gewurztraminer (uit de Elzas) wordt beschouwd als de witte wijn die het best bij de scherp gekruide Aziatische keuken past.
 • Maar ook wijnen van druivensoorten als riesling, pinot gris en pinot blanc zijn geschikt om heel pittige Aziatische gerechten te begeleiden.
Gewurztraminer, Elzas

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer