Meal preppen: hoe begin je eraan?

Een drukke week voor de boeg? Wij weten de oplossing: meal preppen in het weekend! Zo bespaar je niet alleen tijd en geld, je eet ook nog eens lekker gevarieerd. Word ook meal prepper, en laat je inspireren door onze tips & tricks!

Wat is meal preppen?

Meal preppers koken éénmaal uitgebreid voor een hele week. Het is de ideale manier om een pak efficiënter en minder te koken. Want in het weekend 2 uurtjes in de keuken staan om tot 5 gerechten voor te bereiden, bespaart je heel wat tijd en stress tijdens de week.

Een stappenplan voor meal preppen

Meal prepping is een kwestie van organisatie. Om je maaltijden voor meerdere dagen te maken, moet je wat voorbereidingen treffen. Zo zet je tijdens de week in no time een warm gerecht op tafel.

Stap 1: Stel een meal prep-weekmenu samen

Denk goed na over de samenstelling van je weekmenu. Zit je zonder ideeën? Wij zetten je graag op weg met onze maaltijdplanner. Die bespaart je niet alleen werk, je varieert er ook op los én je gooit minder weg. Zo kan je je restjes groenten bijvoorbeeld gebruiken in een quiche voor de volgende dag. Handig!

Stap 2: Maak een boodschappenlijstje

Alle gerechten gekozen? Schrijf dan alles wat je nodig hebt op je boodschappenlijstje. Da’s lekker overzichtelijk en je hoeft maar één keer per week naar de winkel.

Tip: Sla je boodschappenlijstje op in je Xtra-app.

Meal preppen

Stap 3: Kies een dag waarop je wil preppen

Je kookt het beste wanneer je wat extra tijd vrij hebt. Zoals op een zondag. Heb je meerdere porties van een gerecht gemaakt? Dan kan je ze altijd uitwisselen met familieleden of vrienden die ook meal preppen.

Bewaring gerechten

Stap 4: Bewaar je gerechten

Dan rest alleen nog alles juist bewaren. We geven je enkele belangrijke tips:

  • Gebruik doorschijnende bewaardozen die je kan stapelen en die in de microgolfoven en diepvriezer mogen.
  • Zet alleen afgekoelde gerechten in de koelkast of vriezer.
  • Denk goed na over wat eerst op moet. Leg alles op datum in de diepvries: het ‘oudste’ vooraan en het nieuwste achteraan.
  • Haal het eten voor de volgende dag de avond van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast om te ontdooien.

Is meal preppen duurzaam?

Meal prepping is een goede manier om minder eten te verspillen. Door je porties te wegen en meten voordat je ze klaarmaakt, weet je zeker dat je niet te weinig hebt, maar ook zeker niet te veel.

Wist je trouwens dat meal preppen zorgt voor een lagere energiefactuur? 1 keer koken voor meerdere dagen betekent minder vaak de vaatwasmachine gebruiken tijdens de week en vaker je microgolfoven gebruiken dan je oven.

Op zoek naar meer energiebesparende tips voor in de keuken?

Haal het boek 'Een huis boordevol energie' in je Okay!

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer