Hoe maak je mosselen klaar?

Hoe maak je mosselen schoon? En hoe maak je ze klaar? Dankzij onze onmisbare tips zet je snel en eenvoudig heerlijke mosselen op tafel. En weet jij eigenlijk wanneer het mosselseizoen is? Lees snel verder en word een mosselexpert!

Hoe moet je mosselen kuisen?

  • Spoel de mosselen grondig in koud water (maar dompel ze niet onder) net voor je ze kookt.
  • Schraap daarna de ‘baard’ en eventuele andere onzuiverheden eraf met een mesje.
  • Spoel de mosselen af, net zolang tot het water helder is.
  • Mosselen die openstaan of komen bovendrijven? Die kook je niet mee.
Mosselen schoonmaken

Mosselen klaarmaken, 7 onmisbare tips

  1. Niet te veel vocht
    Dé truc bij het bereiden van mosselen is om ze niet in te veel water te koken. Mosselen stomen namelijk gaar in plaats van dat ze gekookt moeten worden. Zet de schelpdieren in laag water, op een hoog vuur en laat het deksel op de pan zodat er veel stoom ontstaat.

  2. Niet te veel mosselen tegelijkertijd
    Kook je te veel mosselen tegelijkertijd, dan hebben de mosselen niet genoeg plaats om gelijkmatig gekookt te worden. 1,5 kilogram per pan is de maximale hoeveelheid mosselen die je tegelijkertijd kan bereiden zonder de smaak van de schelpdieren te verliezen. Gebruik een voldoende grote kookpot (of meerdere middelgrote), zodat de mosselen maximaal kunnen openen.

  3. Niet te veel zout
    De schelp van een verse mossel zit nog vol met het zilte water uit de zee. Een boel zout is dus helemaal niet nodig. Op smaak brengen met zout kan natuurlijk altijd, maar proef dan eerst.

  4. Kort op het vuur
    Nog een cruciale tip voor perfecte mosselen: kook ze kort op hoog vuur. Zodra de schelpjes openstaan, zijn ze al klaar. Blijf dus bij de pan en houd ze goed in de gaten. Je wil immers niet dat ze droog en taai worden.

  5. Bakken? Eerst afkoelen
    Wil je de mosselen graag bakken na het koken? Laat ze dan eerst afkoelen zodat ze hun mooie vorm en textuur behouden.

  6. Serveer het vocht
    Het mosselvocht is heerlijk, vooral als je het over de mosselen schenkt bij het serveren. Pas wel op dat je niet al het vocht serveert, het laatste beetje kan namelijk zand bevatten.

  7. Gooi het vocht niet weg
    Net als met veel andere gerechten geldt bij mosselen ook: gooi het vocht niet weg! Het mosselvocht is een heerlijke bouillon voor een soep of een saus.

Hoe herken je een slechte mossel?

Een mossel die slecht is, herken je meteen aan de geur: een goede mossel ruikt naar de zee, een slechte mossel … stinkt.

Dat mosselen die na het koken gesloten blijven, slecht zouden zijn is een fabeltje. Ze hebben gewoon een sterkere sluitspier en zijn meestal perfect eetbaar.

Wanneer is het mosselseizoen?

Al sinds mensenheugenis heerst er onenigheid over wanneer mosselen het best smaken. Maar nu voor eens en voor altijd: mosselen zijn kwalitatief op hun best in de herfst! September, oktober, november en december (jawel, de maanden die eindigen op een ‘r’) zijn de beste ‘mosselmaanden’. Al kan je intussen het hele jaar door verse mosselen op de kop tikken.

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer