Bewaartips voor de perfecte koelkast.

Welke producten bewaar je beter in de frigo? Hoe hou je je koelkast proper? En wat is het verschil tussen koel en gekoeld bewaren? Ontdek hier het antwoord op al deze vragen én meer!

Do's

Do’s voor je koelkast

  • Gooi elke week oude etenswaren weg, zo blijft je koelkast fris ruiken.

  • Maak je koelkast om de 3 maanden schoon. Een propere koelkast is beter voor de voedselveiligheid en je energieverbruik.
  • Vang het vocht uit je groentelade op met een droge spons of keukenpapier.

  • Hou je koelkast fris met een halve citroen of appel, een theezakje of een kommetje gemalen koffie.

  • Leg nieuw gekochte producten achteraan en schrijf de datum op geopende producten.

  • Zet alleen geopende sauzen (bv. mayonaise) in de koelkast.

  • Boontjes, doperwten, wortelen en knolselder bewaar je koel en hoeven niet in de koelkast.

  • Appelen blijven 3 x langer houdbaar in de koelkast.

  • Bewaar voorgesneden groenten en fruit altijd in de koelkast, best in de originele verpakking.

  • Haal kaas een halfuur op voorhand uit de koelkast.

  • Zet producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan.
Don'ts

Don’ts voor je koelkast

  • Prop je koelkast niet te vol. Je houdt anders de luchtcirculatie tegen en je koelkast verbruikt meer energie.

  • Zet iets wat je koel moet bewaren niet in de koelkast. Gekoeld bewaren wil zeggen: bewaar op max. 7 °C in de koelkast. 
  • Zet de temperatuur van je koelkast tussen de 0 en 7 °C, het ideale gemiddelde is 4 à 5 °C.
  • Zet producten niet tegen de achterwand. Zo kunnen ze niet vastvriezen en hoef je ze daarna niet weg te gooien.
  • Bewaar melk niet in de koelkastdeur. Door temperatuurschommelingen (de deur gaat altijd open en dicht) groeien bacteriën sneller en wordt melk ook sneller slecht. Je bewaart melk beter achteraan in het onderste of middelste vak.

  • Bewaar vruchtgroenten (bv. tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado) niet in de koelkast om koudebederf te voorkomen.

  • Ook tropisch fruit (bv. banaan, kiwi, mango en ananas) leg je best niet in de koelkast. Bij minder dan 7 °C krijg je koudebederf.

  • Overschrijd nooit de houdbaarheidsdatum, TGT of ‘Te gebruiken tot’-datum van voorverpakt vlees.

  • Bewaar een open verpakking rauw gemalen vlees (bv. gehakt, hamburger of blinde vink) blijkmax. 1 dag in de koelkast.

  • Zet warme restjes nooit direct in de koelkast. Laat ze eerst afkoelen.
LP_image_koelkast_tips_hacks_1.png

De ultieme frigovak hack: maak een fridgie

Maak voordat je gaat winkelen enkele foto’s van wat er in je koelkast ligt. Zo weet je tijdens het winkelen nog wat je in huis hebt en wat (bijna) op is. Hoewel je van sommige producten zoals melk niet altijd kan zien of ze bijna op zijn, kan een foto je er toch aan herinneren dat je onlangs bijna het laatste restje hebt gebruikt.

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer