Peulvruchten.

Fan van coole kikkererwten of lekkere linzen? Of wat dacht je van smakelijke sojabonen? Peulvruchten zijn ontzettend lekker en heel veelzijdig. Bovendien zijn ze nog eens goed voor je portemonnee. Da’s mooi meegenomen!

Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten bestaan uit een vruchtblad dat bij rijpheid opengaat aan beide kanten. Ze behoren tot de vlinderbloemfamilie. Peulvruchten bestaan in alle soorten kleuren, smaken en vormen, die je ook bij ons terug kan vinden:

Zwarte linzen

zwarte linzen Boni Selection

Groene linzen

groene linzen Boni Selection

Groene spliterwten

groene spliterwten Boni Selection

Witte bonen

witte bonen Boni Selection

Kikkererwten

kikkererwten Boni Selection

Maïs

Mais Boni Selection

Wist je trouwens dat peulvruchten bij de Romeinen een bijzondere status genoten? Zo vernoemde de Romeinse familie Cicero zich naar de kikkererwt (cicer), terwijl de vooraanstaande families Fabius en Lentulus hun namen ontleenden aan de tuinboon (faba) en de linze (lens).

3 redenen om peulvruchten te eten

  1. Een heerlijke vleesvervanger: peulvruchten zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten. Hierdoor spelen ze een belangrijke rol in de Green Deal Eiwitshift, waarbij we streven naar een betere verhouding tussen dierlijke en plantaardige producten.

  2. Lekker en veelzijdig: je vindt peulvruchten terug in een heleboel gerechten, zoals chili sin of con carne, linzenstoofpot en maaltijdsoepen. Met peulvruchten kan je alle kanten uit. Heerlijk handig!

  3. Voordelig en lang houdbaar: peulvruchten kan je lang bewaren. Gedroogd, in blik, in een bokaal of in een zakje: ze zijn allemaal even evenwichtig, voordelig en lang houdbaar.

Hoe maak je peulvruchten klaar?

De zomermaanden zijn ideaal voor verse boontjes en peultjes van eigen bodem. Fan van knapperig? Gaar ze kort in kokend water.

 

Bonen koken
Kikkererwten weken

Gebruik je gedroogde peulvruchten? Laat ze dan voldoende lang weken (idealiter 12 u.) voor je ze spoelt en kookt. Een tip om ze sneller te laten weken: leg ze in ijswater!

Wanneer je peulvruchten in blik gebruikt, hoef je ze enkel te spoelen met koud water. Je kan er daarna meteen mee aan de slag.

Of je nu kiest voor het seizoensgebonden aanbod in onze freshmart of peulvruchten in blik of een bokaal, bij Okay kan je alvast terecht voor een ruim assortiment aan peulvruchten. Ze worden ook vaak verwerkt in veggieburgers, broodbeleg of tofoe. Zeker de moeite om eens te proberen!

Okay ondertekent de Green Deal Eiwitshift.

Doe mee met de Eiwitshift en ga samen met Okay voor een betere verhouding tussen dierlijke en plantaardige producten op je bord.
Ontdek het hier

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer