Okay ondertekent de Green Deal Eiwitshift.

Gemaakt op 19/01/2023

Vaker kiezen voor plantaardige eiwitten is goed voor het milieu en voor je gezondheid. Daarom tekende Okay de 'Green Deal Eiwitshift op ons bord': een initiatief van de Vlaamse overheid dat streeft naar een betere verhouding tussen dierlijke en plantaardige producten.

Wat bedoelen we met de Eiwitshift?

De Green Deal Eiwitshift is een initiatief van de Vlaamse overheid (Department Omgeving) en verschillende partners uit de voedingssector (o.a. Okay, Colruyt en Bio-Planet). Het partnerschap loopt tot 2025 en streeft naar een betere verhouding tussen dierlijke en plantaardige producten op ons bord.

Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld meer dierlijke eiwitten (60 %) consumeren dan plantaardige (40 %). Met de Eiwitshift willen we deze percentages omdraaien, want vaker plantaardig eten is beter voor jou en voor het milieu.

Waarom kiezen voor plantaardig?

Door minder vlees te eten, kan je je eigen ecologische voetafdruk verkleinen. De vleesindustrie heeft grote hoeveelheden land en water nodig en stoot ook meer broeikasgassen uit in vergelijking met de teelt van plantaardige eiwitbronnen (denk aan peulvruchten, granen ...).

Bovendien vormen plantaardige producten volgens de Voedingsdriehoek de basis voor elke maaltijd. Maar in ons huidig eetpatroon neemt vlees een te grote plaats in op ons bord. Meer afwisselen is dus de boodschap.

Hoe draagt Okay bij aan de Eiwitshift?

Okay wil je helpen met het waarmaken van je eigen Eiwitshift.

  • We blijven ons aanbod plantaardige alternatieven verder uitbreiden en pakken ook uit met een diepvriesassortiment.
  • Je profiteert regelmatig van straffe promo's op vegetarische produchten, het ideale moment om op ontdekking te gaan.
  • We inspireren je met tal van recepten en leuke tips waarmee je makkelijk wat vaker vegetarisch op je menu zet.

Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap

Via de Vlaamse Green Deal engageren we ons om een breed en vernieuwend plantaardig aanbod te blijven aanbieden. Zo dragen we samen bij aan een beter milieu en een betere gezondheid, stap voor stap.

Meer info over stap voor stap