Klassiekers met een twist

Klassieke gerechten zijn zo “klassiek” met een reden. Ze zijn niet te versmaden en worden door zowat iedereen met smaak naar binnen gespeeld. Maar als je iets lekkers een beetje gaat pimpen, krijg je vaak heel verrassende smaken. Dus stap uit je comfortzone en ga aan de slag met deze alternatieve lekkernijen!

Lekkers in een alternatief jasje

Frietjes van pastinaak

Frietjes van zoete aardappel

Frietjes van butternut

Veggie butternutburger

Soep met tortellini

Mosselen met een twist

Belgen die geen mosselen lusten? Die zijn dun gezaaid! Wanneer je nu langs terrasjes kuiert, tieren de zwarte mosselpotten welig op de tafels. En met een lekkere portie mosselen natuur is uiteraard niets mis. Maar heb je er ooit al eens aan gedacht om deze klassiekers te pimpen? Met deze makkelijke mosselrecepten verras je met gemak je gezin, je gasten of gewoon jezelf! Ze zijn niet alleen een streling voor het oog maar zeker ook voor de smaakpapillen.

Spaghetti met mosselen

Gegratineerde mosselen met oude kaas

Bloody Mary mosselen

Wanneer zijn mosselen op hun best?

Over onze geliefde mosselen bestaan nog steeds een hoop misverstanden. Zo heerst er al sinds mensenheugenis onenigheid over wanneer mosselen het best smaken.

Maar nu voor eens en voor altijd:

Mosselen zijn kwalitatief op hun best in de herfst! September, oktober, november en december (jawel, de maanden die eindigen op een ‘r’) zijn de beste ‘mosselmaanden’. Al kan je intussen het hele jaar door verse mosselen op de kop tikken.


Do’s-and-don’ts over mosselen

We geven je graag ook nog wat do’s-and-don’ts over de bereiding van mosselen mee:

Do’s:

  1. Wees voorzichtig met zout. De schelp van een verse mossel zit nog vol met het zilte water uit de zee. Een boel zout is dus helemaal niet nodig. Een klein beetje op smaak brengen met zout kan natuurlijk altijd, maar proef dan eerst.
  2. Weinig vocht. Dé truc bij het bereiden van mosselen is om ze niet in te veel water te koken. Mosselen stomen namelijk gaar in plaats van dat ze gekookt moeten worden. Zet de schelpdieren in laag water, op een hoog vuur en laat het deksel op de pan zodat er veel stoom ontstaat. Wil je extra smaak toevoegen? Denk dan aan wijn of sherry.
  3. Kort op het vuur. Een andere cruciale tip voor perfecte mosselen is: kook ze kort op hoog vuur. Zodra de schelpjes openstaan, zijn ze al klaar. Blijf dus bij de pan en houd ze goed in de gaten. Je wil immers niet dat ze droog en taai worden.
  4. Bakken = afkoelen. Wil je de mosselen graag bakken na het koken? Zorg dan dat ze eerst afkoelen zodat ze de mooie vorm en textuur behouden.

Don’ts:

  1. Te veel tegelijkertijd. Kook je graag mosselen voor de hele familie of een groep vrienden? Kook er dan in elk geval niet te veel tegelijkertijd. Anderhalve kilogram per pan is de maximale hoeveelheid mosselen die je tegelijkertijd kan bereiden zonder de smaak van de schelpdieren te verliezen.
  2. Vocht weggooien. Net als met veel andere gerechten: gooi het vocht niet weg. Vaak is vocht dat getrokken kan worden uit een bepaald vlees- of visgerecht een heerlijke bouillon voor een soep of een saus. Zo ook het mosselvocht!
  3. Al het vocht serveren. Het vocht is heerlijk, vooral als je het over de mosselen schenkt bij het serveren. Pas wel op dat je niet al het vocht serveert, het laatste beetje kan namelijk zand bevatten.
FR DE

OKay

Bij OKay krijg je service en kwaliteit voor de laagste prijzen in de buurt. Om je dit te garanderen, vergelijken we dagelijks onze prijzen met die van andere winkels.
Lees meer

Veelgestelde vragen

Contact

Buurtwinkels OKay nv
Victor Demesmaekerstraat 167 1500 Halle
KBO 0464.994.145
BTW BE0464.994.145
contact.okay@colruytgroup.com
  02 361 67 74 elke dag bereikbaar
maandag t.e.m. zaterdag: 7 tot 20 uur (vrijdag tot 21 uur)
zondag: 10 tot 20 uur

Volg ons op sociale media