geopende koelkast

Je koelkast organiseren: wat hoort waar?

Waar leg je rauwe kip? Moet melk in de koelkastdeur? Waarom bewaar je fruit en groenten beter in de groentelade? Een goed georganiseerde koelkast is niet alleen belangrijk voor de voedselveiligheid, het voorkomt ook voedselverspilling. Zo kan je elke maand heel wat besparen! Wij helpen je hier alvast op weg.

geopende koelkast

Door je koelkast goed te organiseren, moet je minder weggooien. Want als je voedsel op de juiste manier bewaart, blijft het langer vers. Zo bespaar je op je boodschappen!

 1. Wat bewaar je in het bovenste vak?
  Geopende potjes en restjes die snel opgegeten moeten worden bewaar je best in het bovenste vak. Dit vak is minder koud dan het middelste.

 2. Wat bewaar je in het midden van je frigo?
  In het midden van je koelkast horen zuivelproducten zoals melk, eieren, kaas of room, maar ook charcuterie en gebak. Waarom? Hier is het kouder dan bovenaan.

 3. Wat bewaar je in het onderste vak?
  Rauwe vleesproducten bewaar je in het vak boven de groente- en fruitlade. Je zet er beter geen bereide producten naast om kruisbesmetting te voorkomen.

 4. Wat mag er in de groente- en fruitlade?
  Groenten en fruit leg je beter in een aparte lade omdat ze veel vocht bevatten en gevoelig zijn voor uitdroging. In de groentelade is de luchtvochtigheid hoger dan in de rest van de koelkast.

 5. Wat zet je in de deur van je koelkast?
  De deur is het warmste deel van je koelkast. Je zet er drank (geen melk), sauspotjes, knijpflessen en andere producten die niet te koud bewaard moeten worden.

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer