Alles over pompoenen.

Met zijn aardachtige, zoete smaak en zachte structuur is pompoen een zeer veelzijdige groente. Geroosterd in de oven, verwerkt in een kop dampende pompoensoep of in een griezelig halloweenhapje ... Wij verzamelden hier een heleboel handige tips, heerlijke recepten en toffe weetjes over de pompoen.

3 vaak gestelde vragen over pompoenen

Pompoen en butternut

Is pompoen gezond?

Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je evenwichtig wil eten. Bovendien blijf je langer verzadigd en krijg je lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.

Welke pompoen gebruik je voor soep?

De meeste gladde pompoenen zijn lekker in soep. Gebruik bij voorkeur kleinere pompoenen, die hebben de meeste smaak. De gele of crèmekleurige butternut of flespompoen is het populairst. Het helder oranje vruchtvlees is zoet en nootachtig en zorgt voor een zoeter soepje.

Hoe bewaar je best een pompoen?

Een hele pompoen kan je het beste op een donkere, koele plek bewaren (tussen de 10 en 15 °C), zo is hij 2 maanden houdbaar. Pompoen die in stukken gesneden is, bewaar je beter in de koelkast.

Hoe bewaar je best een pompoen?

Pompoen klaarmaken: snij- en kooktips

Hoe schil je een pompoen?

Hoe schil je een pompoen?

Goed nieuws! Want een verse pompoen hoef je niet noodzakelijk te schillen. Vooral de bekendste pompoenen – de ronde oranje kastanjepompoen en de butternut – mag je perfect eten mét schil.

Hoe snij je een pompoen?

Leg de pompoen in je microgolfoven en laat 2 minuten draaien op het maximale aantal watt. Laat nog even afkoelen en je merkt meteen hoe makkelijk het is om je pompoen te snijden.

Hoe snij je een pompoen?

Pompoen klaarmaken in 5 stappen:

  1. Was de pompoen, snij verticaal doormidden en verwijder de pitten en zaadlijsten.
  2. Snij in kleinere stukken, verwijder eventueel de schil en snij in gelijke blokjes.
  3. Doe de pompoenblokjes in een pan, zet ze net onder water en voeg een snuifje zout toe.
  4. Breng aan de kook en laat 10 à 25 minuten zachtjes doorkoken. Als je er met een vork in kan prikken is hij gaar.
  5. Giet af en serveer of verwerk verder in een gerecht.
Wat kan je doen met pompoenpitten?

Wat kan je doen met pompoenpitten?

Pompoenpitten kan je heel makkelijk roosteren en verder op smaak brengen. Gebruik ze als topping bij yoghurt, een dessertje of soep of meng ze door je granola, salade of je favoriete notenmix.

Wist je dat …

  • pompoen familie is van de komkommer en de meloen?
  • de grootste en zwaarste pompoenen enkele honderden kilo’s kunnen wegen? Het wereldrecord staat op naam van een Belgische teler, die teelde in 2016 een pompoen van maar liefst 1190 kilo!
  • je er op moet letten dat een pompoen een steel heeft? Pompoenen zonder steel zijn soms niet eetbaar.

Op zoek naar halloweentips?

Halloweenhapjes en tips.

Ontdek bangelijke knutseltips en heerlijke recepten.
Naar de recepten

Knutselen voor Halloween.

Niks zo leuk als samen knutselen voor Halloween. Ga snel aan de slag met onze tips!
Ontdek knutseltips