aperoplank vol hapjes

Hoe maak je de perfecte aperoplank?

Verwacht je bezoek? Schotel hen een mooie aperoplank voor en de sfeer zit meteen goed. Deze aperitiefplanken zien er niet alleen feestelijk uit, je zet ze ook in een handomdraai op tafel. Ga je voor de Italiaanse, Griekse, Mexicaanse of vegetarische plank?

Spaanse tapasschotel

Tapas zijn kleine Spaanse aperitiefhapjes. Serrano, manchego, olijven ... zijn de klassieke tapas bij uitstek. Maar vul gerust aan met je eigen favorieten.

Ingrediënten (4 pers.)

  • 8 stuks serranoham gevuld met roomkaas
  • 8 fijne sneetjes chorizo
  • 90 g lomo
  • 150 g manchego
  • 500 g verse frieten
  • 110 g ontpitte olijven
  • 150 g aioli
  • 300 g milde dipsaus
  • 2 el olijfolie
  • peper
  • zout
Tapasbord met patatas fritas

Stap 1:
Meng de frieten met de olijfolie, peper en zout. Bak in de oven, friteuse of airfryer (baktijd: zie verpakking).

Tapasbord met patatas fritas

Stap 2:
Leg de chorizo, lomo, gevulde serrano en olijven op één kant van de schotel.

Tapasbord met patatas fritas

Stap 3:
Vul aan met de driehoekjes manchego.

Tapasbord met patatas fritas

Stap 4:
Geef er de frietjes, dipsaus en aioli bij.

De Italiaanse aperoplank

Goed of slecht weer, met dit zuiders aperoplankje staat de zon sowieso op ’t menu.

Ingrediënten (4 pers.)

  • 180 g parmaham (vers)
  • 500 g kerstomaten
  • 1/2 galiameloen
  • 4 takjes basilicum
  • 250 g minimozzarella
  • 200 g groene olijven
  • 150 g gevulde kerspaprika's
  • 125 g grissinistokjes
  • 15 minicrackers met olijfolie en oregano
  • 1 el balsamicocrème
Apero met olijven, tomaten en mozzarella

Stap 1:
Zet in het midden van je plank 3 potjes met de olijven, de mozzarella en de tomaten.

Apero met crackers

Stap 2:
Schik er de crackers en de grissini rond.

Apero met groenten en crackers

Stap 3:
Voeg de parmaham toe en leg ook de partjes meloen en de gevulde kerspaprika’s op de plank.

Italiaanse apero

Stap 4:
Bedruppel de mozzarella met de balsamicocrème en werk af met basilicumblaadjes.


De Griekse aperoplank

Zot van olijven, feta en tarama? Dan is deze Griekse apero echt iets voor jou.

Ingrediënten (4 pers.)

  • 200 g kerstomaatjes
  • 1 komkommer
  • 200 g groene olijven
  • 180 g tarama
  • 150 g tzatziki
  • 150 g hummus natuur
  • 150 g kalamata-olijven
  • 4 pitabroodjes
  • 200 g feta (blok)
  • 1 kl gedroogde oregano
Apero met olijven, tzatziki, hummus en tarama

Stap 1:
Doe de kalamata-olijven, tarama, hummus en tzatziki in potjes. Zet in het midden van je aperoplank.

Apero met pitabroodjes

Stap 2:
Snij de pitabroodjes in kleine driehoekjes en schik op de plank.

Apero met pitabroodjes en groenten

Stap 3:
Snij de komkommer en de feta in staafjes en voeg toe.

Griekse apero

Stap 4:
Vul aan met de groene olijven en de kerstomaten en bestrooi met de oregano.


De Mexicaanse aperoplank

Zoek jij het liever wat verder van huis? Met deze plank gaan we de Mexicaanse tour op. Arriba!

Ingrediënten (4 pers.)

  • 2 avocado’s
  • 2 limoenen
  • 5 takjes koriander
  • 200 g guacamole pikant
  • 150 g manchegokaas
  • 100 g zure room
  • 100 g tortillachips met kaas
  • 100 g tortillachips natuur
  • 600 g dipsaus Hot Cheese
  • 315 g dipsaus Hot
  • 2 el jalapeñoschijfjes
Aperoplank met dipsauzen

Stap 1:
Doe de dipsauzen, guacamole en zure room in potjes en verdeel over de plank.

Apero met dipsauzen en avocado

Stap 2:
Snij de avocado en de limoenen in partjes en leg aan een kant van de plank. Doe de jalapeñoschijfjes in een potje.

Apero met tortillachips en dipsauzen

Stap 3:
Strooi er de nacho’s en de tortillachips tussen.

Mexicaanse aperoplank

Stap 4:
Werk af met driehoekjes manchegokaas en takjes koriander.


De vegetarische aperoplank

Deze overheerlijke aperoplank is niet alleen veggie, maar ook vegan. Da’s mooi meegenomen!

Ingrediënten (4 pers.)

  • 300 g babywortelen
  • 150 g kerstomaten
  • 1/2 komkommer
  • 12 radijzen
  • 12 dadels
  • 250 g hummus
  • 100 g groene olijven
  • 100 g appelchips
  • 50 g amandelnoten
  • 4 el olijfolie
Apero met hummus

Stap 1:
Verdeel de hummus over het midden van de schaal.

Hummus met groenten

Stap 2:
Snij de kerstomaten in 2 en de komkommer in schijfjes. Snij het groen van de radijzen, maar laat er nog 1 cm aan. Leg door elkaar op de schaal, samen met de babywortelen.

Apero met groenten en hummus

Stap 3:
Werk af met de noten, dadels, appelchips en olijven.

Vegetarische apero met hummus en groenten

Stap 4:
Besprenkel de hummus met de olijfolie.

Makkelijk aan de apero met Tapero

Geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan? Maak het jezelf extra makkelijk met de heerlijke hapjes van Tapero. Deze handig verpakte kant-en-klare dips en hapjes vind je terug in jouw Okay-winkel. Ideaal voor je aperoplank, dus!


Verras met een boterplank

Laat je gasten alvast smullen terwijl jij de laatste hand legt aan je gerechten. Zet een zuiderse boterplank op tafel met wat vers brood en het feest kan beginnen.

Meer inspiratie

Toon meer
Toon meer