Hoe maak je de perfecte aperoplank?
Verwacht je bezoek? Schotel hen een mooie aperoplank voor en de sfeer zit meteen goed. Deze aperitiefplanken zien er niet alleen feestelijk uit, je zet ze ook in een handomdraai op tafel. Ga je voor de Italiaanse, Griekse, Mexicaanse of vegetarische plank?
Spaanse tapasschotel
Tapas zijn kleine Spaanse aperitiefhapjes. Serrano, manchego, olijven ... zijn de klassieke tapas bij uitstek. Maar vul gerust aan met je eigen favorieten.
Ingrediënten (4 pers.)
- 8 stuks serranoham gevuld met roomkaas
- 8 fijne sneetjes chorizo
- 90 g lomo
- 150 g manchego
- 500 g verse frieten
- 110 g ontpitte olijven
- 150 g aioli
- 300 g milde dipsaus
- 2 el olijfolie
- peper
- zout
Stap 1:
Meng de frieten met de olijfolie, peper en zout. Bak in de oven, friteuse of airfryer (baktijd: zie verpakking).
Stap 2:
Leg de chorizo, lomo, gevulde serrano en olijven op één kant van de schotel.
Stap 3:
Vul aan met de driehoekjes manchego.
Stap 4:
Geef er de frietjes, dipsaus en aioli bij.
De Italiaanse aperoplank
Goed of slecht weer, met dit zuiders aperoplankje staat de zon sowieso op ’t menu.
Ingrediënten (4 pers.)
- 180 g parmaham (vers)
- 500 g kerstomaten
- 1/2 galiameloen
- 4 takjes basilicum
- 250 g minimozzarella
- 200 g groene olijven
- 150 g gevulde kerspaprika's
- 125 g grissinistokjes
- 15 minicrackers met olijfolie en oregano
- 1 el balsamicocrème
Stap 1:
Zet in het midden van je plank 3 potjes met de olijven, de mozzarella en de tomaten.
Stap 2:
Schik er de crackers en de grissini rond.
Stap 3:
Voeg de parmaham toe en leg ook de partjes meloen en de gevulde kerspaprika’s op de plank.
Stap 4:
Bedruppel de mozzarella met de balsamicocrème en werk af met basilicumblaadjes.
De Griekse aperoplank
Zot van olijven, feta en tarama? Dan is deze Griekse apero echt iets voor jou.
Ingrediënten (4 pers.)
- 200 g kerstomaatjes
- 1 komkommer
- 200 g groene olijven
- 180 g tarama
- 150 g tzatziki
- 150 g hummus natuur
- 150 g kalamata-olijven
- 4 pitabroodjes
- 200 g feta (blok)
- 1 kl gedroogde oregano
Stap 1:
Doe de kalamata-olijven, tarama, hummus en tzatziki in potjes. Zet in het midden van je aperoplank.
Stap 2:
Snij de pitabroodjes in kleine driehoekjes en schik op de plank.
Stap 3:
Snij de komkommer en de feta in staafjes en voeg toe.
Stap 4:
Vul aan met de groene olijven en de kerstomaten en bestrooi met de oregano.
De Mexicaanse aperoplank
Zoek jij het liever wat verder van huis? Met deze plank gaan we de Mexicaanse tour op. Arriba!
Ingrediënten (4 pers.)
- 2 avocado’s
- 2 limoenen
- 5 takjes koriander
- 200 g guacamole pikant
- 150 g manchegokaas
- 100 g zure room
- 100 g tortillachips met kaas
- 100 g tortillachips natuur
- 600 g dipsaus Hot Cheese
- 315 g dipsaus Hot
- 2 el jalapeñoschijfjes
Stap 1:
Doe de dipsauzen, guacamole en zure room in potjes en verdeel over de plank.
Stap 2:
Snij de avocado en de limoenen in partjes en leg aan een kant van de plank. Doe de jalapeñoschijfjes in een potje.
Stap 3:
Strooi er de nacho’s en de tortillachips tussen.
Stap 4:
Werk af met driehoekjes manchegokaas en takjes koriander.
De vegetarische aperoplank
Deze overheerlijke aperoplank is niet alleen veggie, maar ook vegan. Da’s mooi meegenomen!
Ingrediënten (4 pers.)
- 300 g babywortelen
- 150 g kerstomaten
- 1/2 komkommer
- 12 radijzen
- 12 dadels
- 250 g hummus
- 100 g groene olijven
- 100 g appelchips
- 50 g amandelnoten
- 4 el olijfolie
Stap 1:
Verdeel de hummus over het midden van de schaal.
Stap 2:
Snij de kerstomaten in 2 en de komkommer in schijfjes. Snij het groen van de radijzen, maar laat er nog 1 cm aan. Leg door elkaar op de schaal, samen met de babywortelen.
Stap 3:
Werk af met de noten, dadels, appelchips en olijven.
Stap 4:
Besprenkel de hummus met de olijfolie.
Makkelijk aan de apero met Tapero
Geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan? Maak het jezelf extra makkelijk met de heerlijke hapjes van Tapero. Deze handig verpakte kant-en-klare dips en hapjes vind je terug in jouw Okay-winkel. Ideaal voor je aperoplank, dus!
Verras met een boterplank
Laat je gasten alvast smullen terwijl jij de laatste hand legt aan je gerechten. Zet een zuiderse boterplank op tafel met wat vers brood en het feest kan beginnen.