Raclette: dit moet je weten
Samen met vrienden of familie rond de tafel schuiven, de kaarsjes aan en genieten van een heerlijke maaltijd. Raclette is meer dan alleen een gerecht, het is een ervaring. We vertellen je alles wat je moet weten voor een geslaagde raclette-avond: van kaaskeuze tot bijgerechten en meer.
Wat is raclette nu weer?
Raclette is al eeuwenlang een geliefd gerecht in de Zwitserse Alpen met kaas in de hoofdrol. Traditioneel werd een kaaswiel boven het vuur verwarmd en werd de gesmolten kaas eraf geschraapt. Wist je dat raclette van het werkwoord ‘racler’ komt dat ‘schrapen’ betekent? Vandaag gebruiken we raclette-toestellen. Je legt de kaas in kleine pannetjes en die zet je op het toestel. Als de kaas gesmolten is, schraap je hem op je bord en combineer je het met je favoriete bijgerechten.
Welk toestel gebruik je om te racletten?
Het meest authentieke toestel vind je in Zwitserland. Daar wordt een halve kaasbol in een speciaal rek geklemd en boven een warmtebron geplaatst. Wanneer de kaas begint te smelten op het wiel, schraap je de kaas met en speciaal schraapmesje op je bord. Hier gebruiken we vaak kleinere, praktische raclettegrills. Met zo een raclettetoestel smelt je de kaas in kleine pannetjes onder een warmtebron.
Wat zet je op tafel voor een geslaagde raclette-avond?
- Kaas: echte raclettekaas mag zeker niet ontbreken, die smelt mooi zonder uit te lopen. Je kan ook experimenteren met andere kazen, maar kies wel soorten die goed smelten. Alpenkazen en zachte kazen zijn een aanrader. Reken ongeveer 200 g kaas per persoon.
- Charcuterie: bij een traditionele raclette horen fijne vleeswaren zoals rauwe ham, gekookte of gerookte hesp, spekjes, chorizo, bacon, grison, coppa, …. Voorzie ongeveer 150 g charcuterie per persoon.
- Krieltjes: of aardappelen in de schil gekookt, gestoomd of gepoft in de oven. Reken een 150 g per persoon.
- Gepekelde groenten: augurkjes en zilveruitjes zorgen voor een friszure toets.
- Groenten: Maak je raclette compleet met een mix van groenten zoals champignons, uiringen, witloof, paprika, courgette, … Je kan ze eventueel op voorhand grillen zodat je gasten ze enkel nog maar hoeven op te warmen.
- Salade: Serveer een feestelijke gourmetsalade bij je raclette.
- Kruiden: Laat je eters zelf hun gerechtjes afkruiden met peper, tijm, oregano, bieslook, salie, basilicum, … op tafel.
- Wijn: gebruik onze wijnwijzer en vind de wijn een ideaal wijntje. Meer over wijn en kaas kan je hier ontdekken.