6 tips om voedselverspilling tegen te gaan
Gemaakt op 07/02/2024
Wist je dat wij Belgen ongeveer 345 kg voedsel per jaar verspillen? Die afvalberg moet kleiner, vinden wij bij Okay. En dat kan! Makkelijk zelfs, door bijvoorbeeld enkel te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren. Met onze 6 eenvoudige en effectieve tips zetten we je alvast graag op weg.
1. Plan je week
Plan op voorhand in wat je gaat eten, voor hoeveel mensen je moet koken, hoeveel tijd je hebt … Op die manier kan je gerichter aankopen doen en blijft er minder voedsel ongebruikt achter.
Met onze handige maaltijdplanner bespaar je werk én krijg je ook een duidelijk overzicht. Zo kan je o.a. overgebleven groenten gebruiken voor een heerlijke quiche. Handig!
2. Doe slimme aankopen
Koop enkel wat je echt nodig hebt. Controleer aanbiedingen op houdbaarheid en haal enkel in huis wat je op tijd kan gebruiken. Promo op een product dat je lang kan bewaren? Da's misschien een goed moment om voorraadkasten eens goed te vullen.
In de versmarkt controleren we elke dag de versheid van onze producten. Wanneer iets zijn houdbaarheidsdatum nadert, plakken we er onze “Too Good To Waste”-sticker op. Het product is nog perfect eetbaar én je krijgt er een straffe korting op.
3. Gooi niet te snel voedsel weg
Ken jij het verschil tussen THT en TGT? Ten minste houdbaar tot (THT) betekent dat je het product na datum nog kan opeten indien de verpakking nog niet geopend is. Producten waar te gebruiken tot (TGT) op staat, kunnen na datum niet meer gebruikt worden.
Veel producten kan je nog steeds gebruiken nadat de “ten minste houdbaar tot”-datum verstreken. Op heel wat zuivelproducten van o.a. Boni staat bovendien al het “Kijk Ruik Proef”-pictogram van Too Good To Go.
4. Organiseer je koelkast
Bewaar je voedsel op de juiste plank in de koelkast om bederf te voorkomen. Zo behoud je ook het overzicht van wat er in je koelkast staat.
Ga aan de slag met onze frigotips! Zo weet jij wat er wel of niet in je koelkast hoort en waar je best jouw producten bewaart.
5. Wees creatief met restjes
Gebruik je restjes in nieuwe maaltijden! Soepen, stoofschotels, quiches, salades … kunnen geweldige gerechten zijn om restjes te hergebruiken.
We zetten je graag op weg met onze snelle lunchtips, waar we 1 x koken om er 2 x van te smullen. Wat dacht je bijvoorbeeld van wraps met de fishticks van de dag voordien?
6. Voedsel redden in één klik
Reserveer een verrassingspakket met onverkochte producten via Too Good To Go en draag zo je steentje bij voor een kleinere afvalberg. Jij bestelt en betaalt je pakket via de Too Good To Go-app en wij zetten alles voor je klaar in jouw Okay-winkel. Handig, toch?
Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap
Door klanten te sensibiliseren, initiatieven te nemen om voedselverspilling tegen te gaan en evenwichtig eten toegankelijk te maken voor gezinnen, proberen we de afvalberg zo veel mogelijk te verkleinen. Zo dragen we samen bij aan een beter milieu en een betere samenleving, stap voor stap.