Onverpakte groenten en fruit alleen nog in herbruikbare zakjesBij OKay vind je alleen nog herbruikbare zakjes voor onverpakte groenten en fruit. Want sinds begin 2020 verdwenen alle zakjes voor eenmalig gebruik bij OKay, Colruyt, Bio-Planet en Spar.

Handig aan de kassa

De zakjes zijn zo gemaakt dat je nog steeds snel en makkelijk kan winkelen. Ze zijn doorzichtig: zo ziet onze medewerker aan de kassa meteen welke groente- of fruitsoort erin zit. Stop elke soort in een ander zakje. Zo win je tijd aan de kassa, want elk zakje kan dan meteen apart gewogen worden. Via de barcode wordt het gewicht van het zakje (circa 37 g) bovendien afgetrokken. Je betaalt dus alleen voor het nettogewicht van je groenten en/of fruit.

Stevig, wasbaar en meer dan 100 keer herbruikbaar

De herbruikbare zakjes zijn heel sterk, je kan ze meer dan 100 keer gebruiken. Uit testen blijkt dat ze na honderden winkelbezoeken nog geen slijtage vertonen. Bovendien kunnen ze makkelijk tot 4 kg dragen.
Zijn ze vuil? Dan spoel je ze makkelijk uit onder de kraan of was je ze in de machine op 30 °C.

100 % polyester: kleinste milieu-impact

Onze nieuwe herbruikbare zakjes zijn volledig gemaakt uit polyester. Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de zakjes van dit materiaal over heel de levenscyclus de kleinste totale milieu-impact hebben. Onze herbruikbare zak wordt al duurzamer dan papier na 9 keer hergebruik, maar je kan hem meer dan 100 keer hergebruiken.

5 redenen om ons herbruikbare zakje te gebruiken

 1. Jij en wij
  Samen bannen we zo 150 miljoen plastic zakjes per jaar.
 2. Duurzaam
  Hoe vaker je het gebruikt, hoe duurzamer het wordt.
 3. Gewicht telt niet mee
  Want het gewicht van het zakje trekken we af aan de kassa.
 4. Makkelijk proper
  Spoel het gewoon af onder de kraan of stop het in de wasmachine.
 5. Stevig
  Je kan het meer dan 100 keer gebruiken.

Veelgestelde vragen

Mag ik de zakjes direct gebruiken, of moeten ze eerst aan de kassa betaald worden?

Je mag de zakjes direct gebruiken. Bij de set van 5 zakjes kan je aan de kassa het kartonnetje presenteren. Bij de zakjes per stuk kunnen ze de producten direct in het zakje steken, terwijl het kartonnetje er nog aan hangt. De kassabediende zal het kartonnetje inscannen en verwijderen.

Mag ik meerdere soorten groenten en fruit combineren in de zakjes?

Om het wegen aan de kassa zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, vragen we om 1 zakje te gebruiken per soort groente of fruit. Dan kan het zakje direct in zijn geheel in de weegschaal gelegd worden.

Wat met het gewicht van het zakje zelf?

Dankzij de tarrabarcode gaat het gewicht van het zakje (± 37 gram) eraf, en betaal je daar als klant niet voor.

Van welk materiaal is het herbruikbare zakje gemaakt?

Het zakje is van polyester. Onze keuze werd bepaald door de LCA-studie (Life Cycle Analysis). Daaruit kwam dat een polyester zakje een veel minder grote milieu-impact heeft dan het katoenen zakje waarmee we vergeleken. We hebben gekozen voor een stevig zakje dat makkelijk meer dan honderd keer hergebruikt kan worden, bevestigd door Bureau Veritas. Hoe meer herbruikbaar, hoe duurzamer.

Mocht je je meer willen verdiepen in dit onderwerp, dan kan je ook terecht bij een studie uit februari 2018 van het Deense ‘Ministry of Environment and Food of Denmark’, met een LCA van diverse soorten boodschappentassen.

Gebruiken jullie recycleerd materiaal voor het maken van jullie zakjes?

Momenteel wordt in Europa niet toegelaten dat zakjes die direct in aanraking komen met voeding, gemaakt worden uit 'postconsumer' gerecycleerd materiaal, dit betekent met afgedankte zakjes die al gebruikt werden door consumenten. Dit heeft te maken met voedselveiligheid. Het is ons dus niet toegestaan om nieuwe zakjes te maken met gerecycleerde oude zakjes.

Kunnen de herbruikbare zakjes gerecycleerd worden?

We hebben gekozen voor sterke zakjes die vele malen hergebruikt kunnen worden. Hoe meer herbruikbaar, hoe duurzamer. Dat ons zakje makkelijk meer dan honderd keer gebruikt kan worden, is getest door Bureau Veritas.

Tegen eind 2020 zullen kapotte zakjes overal in België in de ‘nieuwe blauwe zak’ mogen. Wanneer die nieuwe blauwe zak bij jou wordt ingevoerd, kan je navragen bij jouw gemeente.

Bekijk het filmpje over dit onderwerp.

Waar wordt het zakje gemaakt?

Het zakje wordt gemaakt in China. In Europa is er geen producent die een grote hoeveelheid herbruikbare zakjes kan maken op relatief korte tijd.

Waarom voeren jullie niet overal biobased en thuiscomposteerbare zakjes in?

Deze zakjes worden sowieso verboden in Wallonië en Brussel vanaf 1 maart 2020.

Waarom voeren jullie geen papieren zakjes in? Is jullie herbruikbare zakje beter dan papieren zakjes?

In een vergelijking tussen ons herbruikbare zakje en een eenmalig papieren zakje blijkt dat ons herbruikbare zakje al duurzamer is dan het papieren nadat het negen keer gebruikt werd. Dit is een heel goed resultaat. De wetgever stelt dat een herbruikbare zak minstens twintig keer hergebruikt moet worden. Ons zakje is al na negen keer duurzamer, maar kan makkelijk meer dan honderd keer gebruikt worden (bevestigd door een gespecialiseerd bureau). Hoe meer hergebruik hoe duurzamer.

Zijn er ook plannen om de papieren broodzakken af te schaffen?

Er zijn voorlopig geen plannen om de papieren broodzakken af te schaffen, zolang er geen goed alternatief is. Bij Bio-Planet worden binnenkort wel herbruikbare biokatoenen zakken te koop aangeboden, naast de papieren zakjes.

Waarom geen zakjes gemaakt van hennep, ananas, bananen, appels, koffie of brandnetels?

We hebben ook enkele van de andere voorstellen die je noemt, zoals hennep, overwogen. Echter, bij al dit soort nieuwere materies is het zo dat dit nog maar in een beginstadium staat. Er zijn geen fabrikanten beschikbaar die op grote schaal herbruikbare zakjes met deze materies maken. En ze zouden ook nog eens heel duur zijn, waardoor voor vele mensen de prijs een hinderpaal zou worden.

We volgen echter alle toekomstige ontwikkelingen in verband met herbruikbare zakjes nauwlettend op. Geen enkele oplossing is perfect, maar niets belet dat wat nu nog niet kan, later wel mogelijk wordt.

Waarom blijven bij Colruyt en OKay papieren zakjes in gebruik voor de bonbonbar?

Als alternatief hebben we gekozen voor papieren zakjes. We hebben een studie gedaan naar de herbruikbare alternatieven, maar voor de bonbonbar is dit niet haalbaar momenteel. Deze papieren zakjes kunnen wel bij het papierafval, want het cellofaan venster bedraagt minder dan 15 %.

Noteer wel dat het verbruik van zakjes aan de bonbonbar heel veel lager ligt dan voor losse groenten en fruit. In ons duurzaamheidsbeleid kiezen we eerst voor de afdelingen waar we veel milieuwinst kunnen halen. Maar sowieso gaat dit stap voor stap.


Met 150 miljoen plastic zakjes minder per jaar dragen we allemaal bij aan een beter milieu, stap voor stap.

Ontdek nog meer initiatieven
FR DE

OKay

Bij OKay krijg je service en kwaliteit voor de laagste prijzen in de buurt. Om je dit te garanderen, vergelijken we dagelijks onze prijzen met die van andere winkels.
Lees meer

Veelgestelde vragen

Contact

Buurtwinkels OKay nv
Victor Demesmaekerstraat 167 1500 Halle
KBO 0464.994.145
BTW BE0464.994.145
contact.okay@colruytgroup.com
  02 361 67 74 elke dag bereikbaar
maandag t.e.m. zaterdag: 7 tot 20 uur (vrijdag tot 21 uur)
zondag: 10 tot 20 uur

Volg ons op sociale media