Witloof klaarmaken
Wild van witloof? Wij helpen je graag met lekkere receptjes, bewaartips en bereidingstips om met deze typische herfstgroente aan de slag te gaan.
Recepten met witloof
Hoe bewaar je witloof?
Bewaar witloof op een donkere plek. Zo voorkom je dat de stronkjes verkleuren en bitterder worden. Ook als je witloof in een plastic verpakking bewaart, bederft het snel. Rol de stronkjes dus liever in een handdoek of bewaar ze los in de groentelade van de koelkast. Zo blijven ze 5 tot 8 dagen vers.
Hoe snij je witloof?
Snij eerst de stronk in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern: dit is het bitterste deel van je witloof. Afhankelijk van je recept kan je nu de bladeren in reepjes of blokjes snijden.
Hoe kuis je witloof?
Verwijder de buitenste bladeren. Snij de onderste centimeter van de witloofstronk. Was het stronkje met de punt naar beneden onder koud water. Laat het uitlekken en dep droog.
Hoe stoof je witloof?
Verhit boter in een ruime pan. Leg de stronken naast elkaar en bak ze lichtbruin. Voeg een scheutje water en honing toe. Dek af en laat karamelliseren. Prik af en toe met een mes in de stronken om te checken of ze gaar zijn.