De Eco-score: kies makkelijker milieubewust.

Bijgewerkt op 28/07/2023

Stap voor stap duurzamer leven en eten. Dat doe je nog makkelijker met de Eco-score. Als je broodbeleg of melk in je winkelwagentje legt, heb je graag dat het niet alleen lekker is, maar ook een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk heeft. Met de Eco-score kies je in een handomdraai milieubewust. Goed voor het milieu, en dus goed voor ons allemaal!

Wat is de Eco-score?

De Eco-score toont de ecologische impact van wat je eet. Want voordat voedsel op je bord belandt, wordt het geproduceerd, verwerkt, verpakt, vervoerd, gekoeld …

Dat vergt natuurlijk veel energie en veel grondstoffen en brengt ook milieuvervuiling en uitstoot van gassen met zich mee. En op die manier draagt de voedingssector bij aan de klimaatverandering.

Eco-score vergelijken

Hoe ziet de Eco-score eruit?

De Eco-score lijkt op de Nutri-Score en vat heel wat milieuaspecten samen waarop het product invloed heeft. Het is een letter- en kleurencode van A (groen) tot E (rood) die met verschillende parameters rekening houdt. De 5 categorieën geven op die manier aan of het voedingsmiddel een lage of hoge ecologische impact heeft.

Letter- en kleurencode Eco-score

Hoe wordt de Eco-score berekend?

De ecologische impact van een product wordt berekend op basis van een analyse van de levenscyclus van een product. Er worden extra plus- en minpunten toegekend afhankelijk van duurzaamheidslabels of -certificaten, bescherming van de biodiversiteit, milieu-impact van de verpakking …

Waar vind je de Eco-score?

Heel wat voedingswaren van Boni Selection, Boni Bio en Graindor hebben een Eco-score. En die vind je makkelijk bij de productinfo in je Xtra-app of via de SmartWithFood-app.

Download de apps via Google Play of de App Store, scan de barcode van het product en de score verschijnt.

Eco-score in de Xtra-app

Ook op het prijsetiket in de winkel vind je de Eco-score terug. Zo kan jij heel makkelijk milieubewuste keuzes maken bij 't boodschappen doen.

Water, frisdrank, bereide maaltijden, groenten en fruit krijgen momenteel nog geen Eco-score. We willen namelijk eerst nagaan hoe we de berekeningswijze ook kunnen afstemmen op die specifieke producten en bijvoorbeeld rekening kunnen houden met seizoensgebondenheid.

Stap voor stap naar nog meer transparantie

"We willen ook de Eco-scores van steeds meer nationale merkproducten beschikbaar maken via onze online kanalen. Vervolgens zullen we het label geleidelijk aan toevoegen op de verpakking van onze Boni Selection-voedingsproducten”, zegt Stefan Goethaert, verantwoordelijk voor het Eco-score-project bij Colruyt Group. Zo kan jij makkelijk bewuste keuzes maken op basis van transparante, betrouwbare informatie.

Doe de Eco-twist

Met kleine aanpassingen maak je je favoriete gerechten makkelijk milieubewuster. Hoe? Door ingrediënten met Eco-score A of B te kiezen. Ontdek alles over de Eco-twist en scoor meteen ook het recept voor balletjes in tomatensaus! 


Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap

Dankzij de Eco-score weten wij welke producten we nog kunnen verbeteren en hoe we ons assortiment duurzamer kunnen maken. En jij kan makkelijk bewuste keuzes maken op basis van transparante, betrouwbare informatie. Zo dragen we samen bij aan een beter milieu, stap voor stap.

Meer info over stap voor stap