Kies wijzer met de Nutri-Score.

Bijgewerkt op 04/10/2022

Met de Nutri-Score vergelijk je snel en makkelijk de voedingswaarden van producten. Je vindt de code van 5 kleuren en letters op heel wat verpakkingen in je Okay-winkel. Zo is het nog makkelijker om voor evenwichtige voeding te kiezen.

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedingslabel dat de voedingswaarde van producten omzet in een duidelijke 5 letter- en kleurencode. De letter A op een groene achtergrond geeft aan dat een product goed scoort qua algemene voedingswaarde. Een product met een donkeroranje E eet of drink je beter met mate.

5 letter- en kleurencode Nutri-Score

Elk product krijgt een score toegekend op basis van een wetenschappelijk algoritme. Dat algoritme kent punten toe aan elk element in de voedingstabel (per 100 g of ml). Het houdt hierbij rekening met te vermijden voedingsstoffen (energiewaarde, suikers, verzadigde vetzuren, zout) én met positieve voedingsstoffen (eiwitten, vezels, verhouding fruit, groenten, noten, koolzaadolie, walnotenolie en olijfolie).

Zo zie je in één oogopslag welke producten aan te raden zijn én welke je beter beperkt.

De Nutri-Score helpt je bewust kiezen

Mag je dan alleen nog maar voeding met een A-score in huis halen? Natuurlijk niet, iedereen bepaalt voor zichzelf het juiste evenwicht. Zoals altijd is alles met mate een goede graadmeter.

De Nutri-Score wordt berekend per 100 g of ml. Zo kan je makkelijk verschillende soorten ontbijtgranen of kant-en-klare maaltijden vergelijken.

Je ziet dan meteen welke producten je regelmatig kan eten, en welke minder passen in een evenwichtig voedingspatroon. Wij geven jou transparante info, jij kiest bewust.

Boni Selection-producten

Koken met de Nutri-Score

In een recept combineer je sowieso producten met verschillende Nutri-Scores. Zo kan je bv. gerust voor kaas met een D-score kiezen. De Nutri-Score is berekend per 100 g, maar je zal in je bereiding niet altijd 100 g per persoon gebruiken. Zo zet je toch een evenwichtig gerecht op tafel, zelfs met kaas.

Bij de recepten in je Helemaal Okay-magazine en op onze website vind je ook een Nutri-Score, zo kook je makkelijk evenwichtig.

Waar vind je de Nutri-Score in de winkel?

  • Op alle verpakkingen van Boni Selection en heel wat andere grote merken.

  • Via de SmartWithFood-app, je hoeft enkel de barcode op de verpakking te scannen.

Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap

Met de Nutri-Score vergelijk je snel en makkelijk de voedingswaarden van producten. Zo kan jij bewust kiezen voor evenwichtige voeding en dragen we samen bij aan een betere gezondheid, stap voor stap.

Meer info over stap voor stap