verschillende ontbijtgranen met hun Nutri-Score

Kies wijzer met de Nutri-Score.

Bijgewerkt op 12/02/2024

Met de Nutri-Score vergelijk je snel en makkelijk de voedingswaarden van producten. Je vindt de code van 5 kleuren en letters op heel wat verpakkingen in je Okay-winkel. Zo is het nog makkelijker om voor evenwichtige voeding te kiezen.

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedingslabel dat de voedingswaarde van producten omzet in een duidelijke 5 letter- en kleurencode. De letter A op een groene achtergrond geeft aan dat een product goed scoort qua algemene voedingswaarde. Een product met een donkeroranje E eet of drink je beter met mate.

5 letter- en kleurencode Nutri-Score

De Nutri-Score houdt rekening met zowel negatieve (kilojoules, vetten, suikers, verzadigde vetzuren en zout) als met positieve punten (gehalte van vezels, proteïnen, groenten, fruit en noten).

Zo zie je in één oogopslag welke producten aan te raden zijn én welke je beter beperkt.

De Nutri-Score helpt je bewust kiezen

Mag je dan alleen nog maar voeding met een A-score in huis halen? Natuurlijk niet, iedereen bepaalt voor zichzelf het juiste evenwicht. Zoals altijd is alles met mate een goede graadmeter.

De Nutri-Score wordt berekend per 100 g of ml. Zo kan je makkelijk verschillende soorten ontbijtgranen of kant-en-klare maaltijden vergelijken.

Je ziet dan meteen welke producten je regelmatig kan eten, en welke minder passen in een evenwichtig voedingspatroon. Wij geven jou transparante info, jij kiest bewust.

Boni Selection-producten

Een nauwkeurigere Nutri-Score

Begin 2024 werd de berekening van de Nutri-Score herzien. Het resultaat: zo'n 40 % van de producten kreeg een nieuwe, meer nauwkeurige score. De nieuwe manier van berekenen houdt bijvoorbeeld meer rekening met het gehalte zoetstoffen, suikers, zout, vezels en vetten. 

Producenten krijgen nog tot eind 2025 om hun verpakking aan te passen. Maar je vindt de nieuwe scores wel al in de Xtra-app.

Koken met de Nutri-Score

De nieuwe berekening van de Nutri-Score betekent ook dat we de scores van onze recepten moeten herbekijken. Daarom verwijderen we begin februari 2024 al deze Nutri-Scores. We herberekenen ze één voor één en plaatsen de juiste scores geleidelijk aan opnieuw online. Zie je een Nutri-Score staan bij een recept na 10/2? Dan mag je gerust zijn dat dat de juiste en meest nauwkeurige score is.

In een recept combineer je sowieso producten met verschillende Nutri-Scores. Zo kan je bv. gerust voor kaas met een D-score kiezen. De Nutri-Score is berekend per 100 g, maar je zal in je bereiding niet altijd 100 g per persoon gebruiken. Zo zet je toch een evenwichtig gerecht op tafel, zelfs met kaas.

Waar vind je de Nutri-Score in de winkel?

  • Op alle verpakkingen van Boni Selection en heel wat andere grote merken.

  • Via de Xtra-app, je hoeft enkel de barcode op de verpakking te scannen.

Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap

Met de Nutri-Score vergelijk je snel en makkelijk de voedingswaarden van producten. Zo kan jij bewust kiezen voor evenwichtige voeding en dragen we samen bij aan een betere gezondheid, stap voor stap.

Meer info over stap voor stap