Spaar punten met Xtra en doe goed voor het milieu.

Bijgewerkt op 27/07/2023

Wil je het milieu een handje toesteken? Draag je steentje bij terwijl je boodschappen doet. Voor elk product dat je koopt met Eco-score A of B, spaar je nu punten in je Xtra-app. Die punten kan je inzetten om een milieuproject te steunen of een duurzame workshop te volgen bij Colruyt Group Academy.

Hoe kan je punten sparen?

1. Kies producten met 
Eco-score A en B wanneer je winkelt bij Okay.

Kies producten met Eco-score A en B wanneer je winkelt bij OKay

2. Laat je Xtra
QR-code
 scannen bij het afrekenen.

3. Je punten verschijnen automatisch
in de app
.

Hoe kan je je punten inzetten voor het milieu?

Met je verzamelde punten kan je een milieuproject steunen. Zo zet je bv. 100 punten in om:

 • een boom te planten
 • 1 m² bloemenweide aan te leggen
 • 1 m² natuurgebied aan te leggen

Liever iets bijleren over duurzaam leven? Je kan ook 100 punten gebruiken om een workshop te volgen bij Colruyt Group Academy rond duurzaamheid, bijvoorbeeld:

 • ‘Creëer een tuin vol leven’
 • ‘Verpakkingsmythes ontkracht’
 • ‘Thuiscomposteren in een notendop’
 • ‘Groener de baan op’
 • ‘Minder voedselverspilling’

 Hoe jij je punten verdeelt, kies je helemaal zelf. Makkelijk in de Xtra-app.

Welke milieuprojecten kan je steunen?

Benieuwd waar je punten precies terechtkomen? Ontdek hier de projecten waar we samen onze schouders onder zetten om een concrete impact te maken.

beeodiversity

BeeOdiversity

plant weidebloemen, hagen, bomen of kleine bossen in openbare ruimtes en geeft zaadjes mee aan inwoners.

GoodPlanet

legt biotopen aan met de juiste voeding voor bijen en andere bestuivers. Deze organisatie plant ook Tiny Forests® aan die zorgen voor meer biodiversiteit, betere luchtkwaliteit en koelte.

goodplanet
buumplanters

Bûûmplanters

ondersteunt organisaties uit de sociale, culturele en onderwijssector bij het planten van bomen, struiken of planten.

Nassonia

creëert en herstelt leefgebied voor de zwarte ooievaar in het hart van de Ardennen. Dat heeft ook een positieve impact op libellen, watervogels en andere dieren in het bos. 

nassonia

Veelgestelde vragen

 • Bij alle winkels van Okay kan je punten sparen als je producten met Eco-score A en B kiest. De punten verschijnen automatisch in je Xtra-app.

  Ook Colruyt, Spar, Bio-Planet en Collect&Go doen mee. 

 • Je krijgt 2 punten als je een product met Eco-score A koopt, voor producten met Eco-score B krijg je 1 punt.

  Bijvoorbeeld: 3 dezelfde producten met Eco-score A kopen = 6 punten verzamelen. 

 • De Eco-score staat op de verpakking van heel wat voedingswaren van de eigen merken van Colruyt Group. Je vindt de Eco-score van een product ook in de Xtra-app via Productinfo.

 • In je Xtra-app, onder Profiel > Punten sparen, staat hoeveel punten je al verzameld en ingezet hebt.

  Wil je je punten inruilen? Selecteer dan een project of workshop en kies hoeveel punten je inzet. Je ziet ook de impact en hoeveel punten er in totaal zijn ingezet voor een initiatief (bv. aantal bomen geplant, bloemenweides aangelegd …).

  We werken met schijven van 100 punten. Met 100 punten kan je 1 boom planten, 1 m² bloemenweide, 1 m² leefgebied voor zwarte ooievaars of 1 duurzaamheidsworkshop volgen.

  Heb je 200 punten? Dan kies je zelf hoe je je punten verdeelt.  Zo kan je bv. 2 m² bloemenweide aanleggen of 1 m² bloemenweide en 1 m² waterrijk natuurgebied. 

 • Nee, je punten zijn 1 jaar geldig.

  Bijvoorbeeld: punten die je verdiend hebt in november 2022, kan je gebruiken t.e.m. 30 november 2023 en zijn vervallen op 1 december 2023.

 • Nee, voorlopig is dat niet mogelijk, maar in de toekomst misschien wel. 

 • Ja, de projecten worden gerealiseerd.

  Colruyt Group werkt voor dit initiatief nauw samen met partners die ze op basis van een grondige procedure hebben uitgekozen. Ze hebben heldere afspraken over de beoogde impact en zullen regelmatig rapporteren over de vooruitgang van het project.

  We houden je graag op de hoogte via de website, sociale media en in de Xtra-app. Ook via de partners kom je heel wat info te weten.

 • Ja, je hebt de Xtra-app nodig.

  Als je producten met Eco-score A en B koopt en je laat de Xtra QR-code op je kaart of in je app scannen, dan spaar je automatisch punten.

  Alleen in de Xtra-app kan je zien hoeveel punten je hebt en kan je ze inruilen. Heb je de app nog niet? Download hem hier.

 • Colruyt Group blijft zich engageren voor een duurzamere wereld, met meer aandacht voor gezondheidsamenlevingdierenwelzijn en milieu. We verduurzamen ons aanbod en ondersteunen continu kleine en grote initiatieven waarmee we een positieve impact kunnen hebben.

  Samen met jou kunnen we die impact nog vergroten. We helpen je dan ook graag bewustere keuzes maken. Eten met een lagere ecologische voetafdruk? De Eco-score helpt je op weg.

  Nu willen we je extra motivatie bieden om producten met Eco-score A en B te kiezen. Je krijgt punten waarmee je een ecologisch project kan steunen en beloond wordt voor je milieubewuste keuze.

  Bewuste keuzes maken, da’s bij Colruyt Group dus niet alleen punten sparen. Da’s vooral punten scoren.

 • De Eco-score geeft de milieu-impact van een product weer. HEt helpt je om makkelijk bewustere keuzes te maken en je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

  Wil je weten hoe de levenscyclusanalyse en bonus-malus samen de Eco-score vormen? Ontdek hoe we de Eco-score berekenen.


Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap

Met dit initiatief willen we je de kans bieden om een extra, tastbare impact te maken met de Eco-score.
Je maakt een milieubewuste keuze en steunt ook nog eens een ecologisch project. Zo doe je twee keer goed voor het milieu en dragen we samen bij aan een duurzamere wereld, stap voor stap.

Meer info over stap voor stap.