kuikentjes

Beter dierenwelzijn voor onze vleeskippen.

Bijgewerkt op 15/03/2024

Okay engageerde zich in 2021 om tegen 2026 de strengere dierenwelzijnscriteria van de Better Chicken Commitment (BCC) te hanteren voor de conventionele vleeskippen onder eigen merk “Okay”. Intussen liggen sinds 2022 de eerste producten van deze 'welzijnskippen' in onze winkelrekken. Met onze nieuwe welzijnskippen zorgen we niet alleen voor meer dierenwelzijn, we maken het voor jou ook makkelijker om duurzame keuzes te maken.

Stapsgewijze vooruitgang

Door geleidelijk aan om te schakelen van klassieke standaardkippen (snel groeiende rassen, kortere groeiperiode) naar welzijnskippen die voldoen aan strengere criteria, stimuleren we de Belgische markt in de richting van beter dierenwelzijn.

kuikentjes

Ontdek de sticker in de winkel

gele sticker welzijnskip

Je herkent de producten van welzijnskippen aan de gele sticker op de verpakking. Vanaf 2026 zal de kip in onze freshmart en de Boni Selection-kip in de diepvries uitsluitend afkomstig zijn van welzijnskippen.

De welzijnskippen van Okay

Het gaat om 100 % Belgische kippen die tegen 2026 voldoen aan de volgende dierenwelzijnscriteria:

  • Gebruik van een trager groeiend ras (goedgekeurd door het BCC-consortium). Zo leven de dieren iets langer (47 tot 50 dagen i.p.v. 42 dagen)
  • De bezetting is maximaal 30 kg/m² kip in de stallen, wat overeenkomt met 12 kippen van ongeveer 2,5 kg per vierkante meter. Zo krijgen ze ongeveer 40 % meer ruimte t.o.v. klassieke standaardkippen (42 kg/m²).
  • Bovendien wordt het natuurlijke gedrag van de kippen gestimuleerd door middel van zitstokken (2 m zitstokken per 1.000 dieren) en 2 ‘piksubstraten’ per 1.000 dieren (granen, strobalen, koord, pikstenen, enz). 
  • Kuikens genieten van natuurlijk daglicht, dankzij het plaatsen van ramen in het dak. De lichtintensiteit moet minimum 50 lux zijn overdag.
  • Dieren moeten in het slachthuis bedwelmd worden via een methode die door het BCC-consortium goedgekeurd is, bv. gasbedwelming.

Kuikens laten uitkomen in de stal

Tegen 2026 willen we, bovenop de Better Chicken Commitment, er ook naar streven dat alle vleeskippen geboren worden waar ze zullen opgroeien. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee:

  • De kuikens blijven gespaard van het transport van de broeierij naar de stal. Daardoor hebben ze minder stress.
  • Ze kunnen meteen volgens hun natuurlijke ritme beginnen te eten en drinken, wat een positief effect heeft op hun darmgezondheid.  

Hun algemene gezondheid verbetert, wat zal leiden tot minder sterfte en minder antibioticagebruik

De Okay-resultaten voor het kalenderjaar 2023

De resultaten in de Okay-freshmart (onder Okay-merk) van de implementatie van de welzijnskip, met de criteria van de Better Chicken Commitment.

  • Periode van evaluatie : 1/1/2023 tot 31/12/2023
  • Resultaten van Okay
  • Producten in scope: hele kippen, delen en bereidingen die meer dan 50 % kip bevatten (zoals gehakt, marinades, barbecue-producten, enz.)

Indicatoren

Resultaten op 30/9/2023

Aantal producten die naar de welzijnskip moeten omschakelen

44

Aantal producten die al omgeschakeld zijn naar welzijnskip-normen

6

% aantal producten die welzijnskip zijn

13,6 %

% in volume die al naar welzijnskip is overgeschakeld

8 %

Graad van implementatie van de nieuwe welzijnskip-criteria


Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap

Okay engageert zich om strengere dierenwelzijnscriteria toe te passen voor vleeskippen. Door te kiezen voor deze kip, maak ook jij het verschil. Zo dragen we samen bij aan een beter dierenwelzijn, stap voor stap.

Meer info over stap voor stap