Soorten yoghurt
Yoghurt is het ideale ingrediënt voor een voedzaam ontbijt of fris tussendoortje. Ontdek hier alle verschillende soorten, recepten en nuttige tips.
Ken je deze yoghurtsoorten al?
Skyr (uitgesproken als ‘skir’) is een eeuwenoud IJslands product en is eigenlijk geen yoghurt maar plattekaas. Skyr bevat weinig vetten, weinig suikers en veel proteïnen. Ideaal als tussendoortje dus!
Kefir is een gefermenteerde zuiveldrank en bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dat zijn levende bacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora.
Natuuryoghurt is gefermenteerde melk met levende melkzuurbacteriën. Afhankelijk van het vetgehalte vind je in de winkel volle, halfvolle of magere yoghurt.
Griekse yoghurt en Griekse stijl: Echte Griekse yoghurt wordt op traditionele wijze gemaakt in Griekenland. Anders wordt het label ‘Griekse stijl’ gebruikt. Daarnaast bevat Griekse yoghurt doorgaans meer vetten, meer eiwitten en minder lactose dan de yoghurt op z’n Grieks.
Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?
Kwark is een smeuïge combinatie van magere verse kaas met magere yoghurt. Het wordt gemaakt van gestremde melk, net als kaas. Yoghurt wordt bereid met ongestremde melk.
Waar of niet waar?
-
✅ WAAR. Yoghurt is zoals melk van nature een bron van hoogwaardige eiwitten, calcium, vitamine B2 en B12. Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten.
-
✅ WAAR. Probiotica zijn levende micro-organismen die vaak worden verwerkt in yoghurt. Yoghurt met probiotica kunnen mogelijk ook bijdragen tot een evenwichtige darmmicrobiota en een verhoogde weerstand.
-
❌ NIET WAAR. Ongeopende yoghurt die je in de koelkast bewaart, kan je nog tot 3 weken na de uiterste vervaldatum veilig eten. Bij twijfel ruik je best even aan de yoghurt. Als die zuur ruikt, gooi je ‘m beter weg.
Yoghurt als basis voor je smoothie
Zin een smeuïge smoothie? Gebruik volle of magere yoghurt als basis en vul aan met fruit, groenten en zaden. Even de blender in en klaar!