Een heerlijke herfst

De dagen worden korter, buiten wordt het gevoelig kouder en de bladeren vallen onophoudelijk van de bomen. Dat kan maar één ding betekenen: de herfst is weer in het land! En wie herfst zegt, zegt natuurlijk ook herfstvakantie. Klaar voor een weekje genieten van al het lekkers en leuks dit seizoen te bieden heeft?

We are the champignons

Paddenstoelen zijn hot in de herfst! Champignons, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, noem maar op. Voor paddenstoelfans is dit seizoen een droom. Paddenstoelen zijn rijk aan vezels en eiwitten en bevatten amper calorieën. Maar het zijn vooral ongelofelijke smaakmakers. Voor je ermee aan de slag gaat, trakteren wij je op zes razend interessante wist-je-datjes.

Oorsprong

In China en Japan werden duizenden jaren geleden al paddenstoelen gegeten vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. In Europa begonnen we pas veel later met het eten van paddenstoelen, en vooral van champignons. Inmiddels eten we er in België gemiddeld 2,5 tot 3 kilo per jaar van.

Samenstelling

Champignons hebben een unieke samenstelling. Ze bestaan voor ongeveer 90 % uit water en ze bevatten zoals andere groenten geen vet en zijn caloriearm.

Versheid

Hoe kan je weten of champignons vers zijn? Ga na of de champignon een stevige structuur heeft, droog is en geen bruine vlekjes vertoont. De hoed en de lamellen zijn mooi gesloten en de rand van het hoedje mag niet omkrullen. Zoals andere groenten worden champignons bij voorkeur in hun originele verpakking in de groentelade van de koelkast bewaard.

Drogen

Champignons worden best ‘droog’ schoongemaakt met een speciaal daartoe bestemd borsteltje of met droog of bevochtigd keukenpapier. Champignons nemen namelijk gemakkelijk vocht op dat ze tijdens de bereiding opnieuw vrijgeven. Dit gaat ten koste van de smaak.

Let op voor taaie champignons

Laat champignons nooit te lang bakken, anders worden ze taai: witte champignons en shii-takes 4 tot 5 minuten, oesterzwammen 5 tot 8 minuten.

Variatie troef

Met champignons kun je alle kanten op. Je kunt ze koken, bakken, vullen, grillen, wokken, er tapenade van maken of ze eten bij je omelet. Eens geen zin om lang in de keuken te staan? Geen probleem, ook dan laten champignons je niet in de steek! Je kan er ook van genieten als ze rauw zijn. Zo kan je witte champignons gewoon rauw in een slaatje mengen. Voeg enkele druppels citroensap toe zodat ze hun witte kleur mooi behouden.

Je merkt het, ook bij OKay zijn we grote fan van champignons. Daarom hebben we een aantal lekkere, trendy en gezonde receptjes met champignons voor je bedacht. Genoeg theorie, op naar de keuken!


Koken met champignons

Taco’s met gefrituurde oesterzwammen en pindasaus

Download het recept

Vegetarisch stoofvlees met zelfgemaakte frietjes

Download het recept

Toast champignon met bonen en mascarpone

Download het recept

Herfstvakantie: gezellig samen kokerellen

Het is herfst en dus wordt het er niet meteen warmer op. Dan is er toch zeker niets gezelliger dan samen aan het fornuis te gaan staan om de lekkerste herfstgerechtjes op tafel te toveren? Duik samen met je kinderen de keuken in leef je eens flink uit. Hier is wat inspiratie voor origineel lekkers.

Hungry birds

Download het recept

Emoji-pannenkoekjes

Download het recept

Appel pavlova

Download het recept

Curry-bananensoep

Download het recept

Op stap

Eindelijk herfstvakantie! Na twee maanden tussen de schoolmuren te hebben vertoefd, krijgen de kinderen een verdiend weekje vrijaf. Maar ze hoeven zich zeker niet te vervelen. Wij sommen enkele kindvriendelijke en reuzeleuke activiteiten op.

De Grote Schijn Antwerpen

Een zinnenprikkelende tocht door het donker leidt je over feeërieke paden langs de rand van de stad. De Grote Schijn is een unieke totaalbeleving met innoverende snufjes en lumineuze emoties.


Meer info

Bilzen Mysteries

Landcommanderij Alden Biesen vormt, met gids Jan Decleir, het decor voor een nachtelijk feest voor de zintuigen. Overdag kan je deelnemen aan ‘Het Complot’, een fascinerende, interactieve speurtocht voor jong en oud.

Meer info

Insectopia Technopolis

In Insectopia wonen een heleboel reusachtige insecten, sommigen tot wel 5 meter groot!. Ontdek de wereld van deze fascinerende kriebelbeesten en sta versteld van wat ze allemaal doen en kunnen!


Meer info

Mystery Forest in Durbuy

Wanneer de zon achter de rots verdwijnt, in het hart van Adventure Valley, neemt magie de overhand en is het tijd voor een adembenemend spektakel! Geniet van een geweldige klank- en lichtshow voor jong en minder jong!


Meer info

Fakkeltocht langs de Citadel van Namen

Tijdens een fakkelwandeling rond de prachtige citadel krijg je het gezelschap van Djozef en Françwès, twee illustere Naamse personages. Zij leren je alles wat je moet weten over Namen en de rijke biercultuur van de stad. Luister en proef erop los!

Meer info
FR DE

OKay

Bij OKay krijg je service en kwaliteit voor de laagste prijzen in de buurt. Om je dit te garanderen, vergelijken we dagelijks onze prijzen met die van andere winkels.
Lees meer

Veelgestelde vragen

Contact

Buurtwinkels OKay nv
Victor Demesmaekerstraat 167 1500 Halle
KBO 0464.994.145
BTW BE0464.994.145
contact.okay@colruytgroup.com
  02 361 67 74 elke dag bereikbaar
maandag t.e.m. zaterdag: 7 tot 20 uur (vrijdag tot 21 uur)
zondag: 10 tot 20 uur

Volg ons op sociale media