Belevingstuinen bij OKayElke gemeente heeft haar eigen ‘koesterburen’ of dieren die in de buurt voorkomen. Het is belangrijk om daar extra goed voor te zorgen. Ook vanuit OKay willen we een steentje bijdragen tot de biodiversiteit door op het onbenutte terrein van OKay Rotselaar (18 are/1.800 m²) een belevingstuin aan te leggen.

Met deze tuin willen we een veilige thuishaven, nest- en broedplaats bieden voor verschillende diersoorten uit de buurt. We kiezen daarbij voor inheemse en streekeigen fruitbomen (halfstam of laagstam) en fruithagen (bessen, frambozen).

Daarnaast komt er o.a.:

  • Een biodivers gazon (bestaande uit 95 % gras en 5 % bloemensoorten), dat je maar 5 keer per jaar moet maaien
  • Een bloemen- en klaverweide
  • Een bijenhotel (voor wilde bijen en andere insecten)
  • Een takkenril (nestplaats voor spinnen, kevers, muizen, egeltjes, vogels …). Als we snoeien plaatsen we de takken gewoon bij in de takkenril, zo hebben we geen snoeiafval meer.
  • Een zithoek

Bovendien willen we deze tuin op bepaalde tijdstippen toegankelijk maken voor onze klanten. Zo kunnen we mensen, organisaties en scholen uit de buurt met elkaar verbinden. We zullen leuke acties (bijv. paaseierenzoektocht) of educatieve rondleidingen organiseren voor scholen die meer te weten willen komen over inheemse fauna en flora, bloei en het ritme van de seizoenen.

Deze belevingstuin is een testproject. Als onze klanten positief reageren en het project de biodiversiteit bevordert, dan zijn we bereid om ook een tuin aan te leggen bij andere OKay-winkels.

Geen alleenstaand initiatief

Colruyt Group investeert al langer in meer groen op en rond hun sites. In 2018 maakten we dit engagement nog concreter door de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit te ondertekenen. Dat is een overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en meer dan 110 partners om te werken aan meer biodiversiteit op bedrijventerreinen. Enkele gerealiseerde projecten zijn:

  • Een bijenhotel op de site van Bio-Planet Nossegem
  • Een zelfpluktuin rond een van de windmolens in Halle
  • Een wandel- en fietspad met inheemse beplanting in Halle

Deze biodiverse tuin vol inheemse planten biedt een veilige thuis voor de dieren uit de buurt. Zo werken we stap voor stap aan een rijker milieu.

Ontdek nog meer initiatieven
FR DE

OKay

Bij OKay krijg je service en kwaliteit voor de laagste prijzen in de buurt. Om je dit te garanderen, vergelijken we dagelijks onze prijzen met die van andere winkels.
Lees meer

Veelgestelde vragen

Contact

Buurtwinkels OKay nv
Victor Demesmaekerstraat 167 1500 Halle
BTW BE0464.994.145
contact.okay@colruytgroup.com
  02 361 67 74 elke dag beschikbaar
maandag t.e.m. zondag
7 tot 20 uur (vrijdag tot 21 uur)